Северна Корея изстрелва крилати ракети в морето след края на американско-южнокорейските военни учения

...
Южна Корея казва, че Северна Корея е изстреляла няколко крилати
Коментари Харесай

Южна Корея казва, че Северна Корея е изстреляла няколко крилати ракети

От HYUNG- JIN KIM Associated Press 1 септември 2023 г., 21:43

СЕУЛ, Южна Корея -- Северна Корея изстреля няколко крилати ракети в морето в събота, съобщи южнокорейската армия, разширявайки оръжията си тестови дейности в отговор на летните военни учения на Съединените щати и Южна Корея.

Военните на Южна Корея откриха изстрелванията рано в събота сутринта край западното крайбрежие на Севера, Обединените началници на Юга на персонала се казва в изявление.

В изявлението се казва, че южнокорейските и американските разузнавателни органи анализират подробности за изстрелванията. В него се казва, че Южна Корея е засилила позицията си за наблюдение и поддържа стабилна военна готовност в тясна координация със Съединените щати.

Изстрелванията дойдоха два дни след САЩ и Южна Корея военните приключиха своите 11-дневни учения, които Северна Корея разглежда като репетиция за нахлуване. Представители на Вашингтон и Сеул твърдят, че техните учения са отбранителни.

Ден преди приключването на обучението между САЩ и Южна Корея, Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в морето през изстрелване, за което каза, че има за цел да симулира ядрени удари на „изгорена земя“ срещу Южна Корея. Северът заяви, че отделно провежда командно-щабово учение, целящо да отработи окупация на територията на Южна Корея в случай на конфликт.

На 21 август, денят, в който ученията на САЩ и Южна Корея започнаха, държавните медии на Северна Корея казаха, че нейният лидер Ким Чен Ун е наблюдавал изстрелвания на крилати ракети.

Вторият опит на Северна Корея да постави военен шпионски сателит в орбита се провали на 24 август, но страната каза, че ще направи трети опит през октомври.

От началото на 2022 г. Северна Корея е извършила повече от 100 теста на оръжия — много от тях балистични изстрелвания, които са забранени от резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Тестовете на крилати ракети на Северна Корея не са забранени, но те все още представляват заплаха за нейните конкуренти, тъй като са проектирани да летят на по-ниска височина, за да избегнат радарното откриване. Анализатори казват, че основните мисии на севернокорейските крилати ракети са да поразяват пристигащи американски военни кораби и самолетоносачи в случай на война.

Чуждестранни експерти казват, че Ким използва американо-южнокорейската армия учения като претекст да разшири своите ракетни и ядрени арсенали, за да засили влиянието си в бъдещата дипломация със Съединените щати. Те казват, че Ким се стреми към международно признание като легитимна ядрена държава, за да бъдат вдигнати санкциите на ООН срещу Севера.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР