Южен швейцарски регион гласува план за ускорено изграждане на големи слънчеви паркове по алпийските планински склонове

...
Гласоподавателите в южен швейцарски регион гласуват, за да решат дали
Коментари Харесай

Гласоподавателите в южен швейцарски регион гласуват, за да решат дали да позволят големи слънчеви паркове по техните напечени от слънце алпийски планински склонове като част от натиска на федералното правителство за развитие на възобновяеми енергийни източници

От Асошиейтед прес, 10 септември 2023 г., 2:25 ч.

ЖЕНЕВА - - Гласоподавателите в южен швейцарски регион гласуват в неделя, за да решат дали да разрешат големи соларни паркове по техните напечени от слънцето алпийски планински склонове като част от натиска на федералното правителство за разработване на възобновяеми енергийни източници.

Референдумът в кантона Вале се съсредоточава върху икономически и екологични интереси във време на големи и нарастващи опасения относно изменението на климата.

Това също е забележителен тест за общественото мнение. Противопоставянето в стил „Не в моя задния двор“ на плана заради предполагаемото увреждане на буколичните швейцарски планински гледки създаде някои необичайни политически съюзници в алпийската страна.

Поддръжниците казват, че Швейцария се възползва от водноелектрическата енергия — нейният основен източник на енергия — най-вече през лятото, и соларни паркове на голяма надморска височина, разположени над типичния облак покритието ще осигури стабилна алтернатива на възобновяема енергия през зимата, когато страната трябва да внася електроенергия. Те казват, че федералното финансиране ще ускори развитието на слънчевата енергия.

Противопоставянето на плана накара някои екологични групи да се присъединят към консервативната популистка партия на Швейцария. Те казват, че соларните паркове биха били промишлени болни очи в девствените швейцарски планини и твърдят, че оборудването на повече сгради и домове в градовете - по-близо до мястото, където ще се използва енергията - е за предпочитане.

„Чрез своите гигантски язовири Вале вече е дал голям дял от своята електроенергия на страната“, каза местната глава на Швейцарската народна партия на своя уебсайт. „Добавянето на още едно влошаване на околната среда към това първо е неприемливо.“

„Ограбването на нашите Алпи в полза на алчни чуждестранни оператори и техните не по-малко алчни местни филиали може да бъде само зло начинание и да бъде в наша вреда“, то добавено.

Законодателите и длъжностните лица от Вале настояват за гласуване с „да“ на предложението, което изисква гласоподавателите да се съгласят с указ – който регионалния съвет прие с 87-41 през февруари — разрешаване на изграждането на големи соларни паркове, които могат да произвеждат 10 гигаватчаса електроенергия годишно.

Федералният енергиен отдел изчислява, че около 40 до 50 предложения за големи соларни паркове са направени в цялата страна.

Като цяло швейцарските федерални власти са си поставили цел от 2 милиарда гигаватчаса нова слънчева енергия съгласно законодателството, насърчаващо развитието на слънчевата енергия, прието през септември 2022 г. Някои райони, като природните резервати, са изключени от възможно развитие.

С оглед на опасенията относно изменението на климата и техните така прехвалени ледници, швейцарските законодатели вече одобриха план, който изисква от Швейцария да постигне „нетни нулеви“ емисии до 2050 г. Той също така заделя над 3 милиарда швейцарски франка (около 3,4 милиарда долара), за да помогне на компаниите и собствениците на жилища да се откажат от изкопаемите горива.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР