Юбилейното Почистване, организирано от екологично сдружение За Земята, отбеляза двадесетата

...
Юбилейното Почистване, организирано от екологично сдружение За Земята, отбеляза двадесетата
Коментари Харесай

Изгарянето на отпадъци в хижите и мокрите кърпички — новите предизвикателства към планината

Юбилейното Почистване, проведено от екологично съдружие За Земята, означи двадесетата годишнина на акцията в Национален парк Пирин. Инициативата притегли 120 участника, които в продължение на 9 дни събраха общо към 4 тона боклуци, които са свалени до сепариращи съоръжения в Благоевград и районните депа в общините Сандански и Разлог.

Доброволците чистиха в региона на хижа Яне Сандански (Попина лъка), хижа Синаница, подслон Спано поле и хижа Вихрен.
“Двадесет години след първото разчистване в Национален парк Пирин отпадъците не свършват. На някои места количествата понижават, само че постоянно изскача някое добре прикрито бунище, което ни изумява със наличието си. И тази година събрахме антики от 60те и 70 те години - бутилки, консерви, акумулатори и други - заровени нелегално към хижите. ” разяснява Драгомира Раева от За Земята.

С годините боклукът, който доброволците събират, се трансформира. Днес преобладават опаковките от храни, пластмасовите бутилки, чашки, чинии, бъркалки за еднократна приложимост, фасове, останки от ремонтни действия, като изолираност, остарели дограми. По пътеките най-често срещаният отпадък са мокрите кърпички. Доброволците откриха, че множеството хора не знаят, че този артикул не се разгражда, защото съдържа изкуствени нишки, а не хартиени.
“Една опаковка тежи няколко грама. Не разбирам за какво туристите избират да я хвърлят в планината и да замърсят, вместо да я приберат в раницата си и да я изхвърлят в резервоар за разделно събиране в града. Всеки е виновен за персоналния си боклук! ” споделя Николай Свиленов, дълготраен доброволец в акцията.

Участниците са обезпокоени от всеобщата практиката да се горят пластмасови боклуци в печките и на открито наоколо до хижите. Това води до замърсяване на въздуха и изхвърляне на токсична пепел, което е неприемливо. Чистачите с отчаяние откриха, че на доста хижи продължава и изхвърлянето на отпадъците в близко дере.
“За хижарите е мъчно да провеждат превоза на боклуци, генериран при хижата до близко обитаемо място, само че това не е опрощение да изхвърлят всевъзможни отпадъци измежду природата или да ги горят на място. Вярно е, че множеството боклуци се основават от туристите, само че хижарите избират продуктите, които оферират. За да има по-малко отпадък, опакованите храни и съдове за еднократна приложимост, би трябвало да изчезнат от “менюто ” на хижата. ” споделя Данита Заричинова от За Земята.
Тревожно е и изливането на отпадни води от тоалетните при хижите непосредствено измежду природата, без те да бъдат третирани. От За Земята сигнализират, че по този начин се замърсяват чисти планински водоизточници, които стигат до обитаемоте места.
“Вече има налични системи за локално биологично отнасяне на отпадни води. Технологията е подобаваща и за потребностите на високопланинска хижа. От За Земята имаме предпочитание да работим с дирекциите на парковете и с хижари, с цел да предотвратим това замърсяване. ” споделят уредниците.

Кампанията “Боклукът - в раницата! ” продължава за чисти и съхранени планини в България. Включи се!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР