Йордания обвини Израел, че поставя много пречки пред доставките на

...
Йордания обвини Израел, че поставя много пречки пред доставките на
Коментари Харесай

Йордания обвини Израел в сериозни пречки пред помощта за Газа

Йордания упрекна Израел, че слага доста спънки пред доставките на помощ за Газа , което утежнява тежкото състояние на палестинците там, оповестява " Ройтерс ".

Йорданският външен министър Айман Сафади съобщи, че едвам 10% от общите потребности на повече от два милиона поданици на Газа под блокада са били покрити.

" Реалността в този момент е, че израелските ограничения пречат на идването на задоволително помощ и единствено част от нея се доставя ", уточни той.

Израел, който ревизира стоките, предопределени за Газа, и задържа помощта, която смята, че се употребява за военни цели от " Хамас ", отхвърля да попречва доставките.

Освен това Израел попречва помощта да доближи до Северна Газа , където израелските бомбардировки и окупацията в продължение на седмици са унищожили инфраструктурата и огромна част от жилищните здания, добави Сафади.
 Организация на обединените нации упрекна Израел в систематично блокиране на филантропичната помощ за Газа
Организация на обединените нации упрекна Израел в систематично блокиране на филантропичната помощ за Газа

Израел отхвърли обвиняванията

В петък филантропичната работа на Организация на обединените нации заяви, че израелските управляващи систематично отхвърлят достъп до северната част на анклава за снабдяване на помощ и това доста е попречило филантропичната интервенция там.

Йордания, която беше в челните редици на арабските страни, които упорстваха Израел да позволи повече помощ, е единствената страна, която за две военни полеви лечебни заведения в Газа.

Тя убеди Израел да разреши на Световната продоволствена стратегия да изпраща доставки до Газа през различен сухопътен маршрут, който стартира от Йордания. Това спомогна за облекчение на натиска върху главния граничен пункт " Рафах ", който е с стеснен потенциал.
 Йордания упрекна Израел за нарасналото районно напрежение
Йордания упрекна Израел за нарасналото районно напрежение

Стабилността на района и неговата сигурност са тясно свързани, съобщи Айман Сафади

" Доставяната помощ не доближава до цяла Газа, част от нея идва на юг и когато приказваме за север, има огромни спънки от страна на Израел, които попречват доставката на помощ там ", уточни Сафади.

Той упрекна Израел и за това, че не се е вслушал в резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната предишния месец, която приканва за разрешаване на безвреден, безконтролен и уголемен филантропичен достъп.

" За страдание това не се е случило до момента и това се дължи на позицията на Израел, която отхвърля даването на задоволително помощ и отхвърля да одобри по-ефективни способи за ускорение на доставката на помощта ", означи Сафади.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР