Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до

...
Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до
Коментари Харесай

Йоана Илиева стана европейска шампионка на сабя за жени до 23 години

Йоана Илиева завоюва европейската купа на сабя за дами до 23 години на шампионата на Стария континент в Будапеща (Унгария). Българката сподели мощна игра, мина с лекост през всичките си съпернички и под управлението на старши треньора на националния тим Ивайло Воденов сподели качества, с които може да спори за олимпийски орден.

В конкуренцията за купата участваха 46 състезателки от 15 страни, измежду които четири българки - Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Калина Атанасова.

Йоана Илиева показва отлична форма още в групите, където записа шест победи от шест срещи. Възпитаничката на фехтовална академия " Васил Етрополски " влезе в елиминациите под номер 1 и даде поръчка за купата още в самото начало. В първия дуел за място измежду най-хубавите 16, жребият изпрати Илиева против друга българка - Емма Нейкова, като успеха беше за Илиева с 15:8. В идната среща българката в профил Бенедета Фузети от Италия с 15:3. В дуела за място на полуфиналите Илиева победи Матилде Моро от Франция с 15:9. На полуфинала тя още веднъж сподели нападателна и прецизна игра и се наложи над Ана Шпиец от Унгария с 15:6. На финала сабльорката ни не даде късмет на съперничката си Сабина Мартис от Румъния и завоюва с 15:8, с цел да вземе шампионска купа.

С играта си в Будапеща Илиева усъвършенства резултата си от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

" Йоана мина с голяма скорост през всички съпернички, като ги превъзхождаше във всички детайли на играта. Тя сподели прецизна фехтовална техника във всеки пердах, необикновено високо равнище на централизация от първата до последната минута на надпреварата и игра без сривове и разпределяне. Беше нападателна през всеки един пердах, постановяваше играта си, взимаше бързи решения и също така беше извънредно вариативна. Такава игра е почтена за олимпийски орден, а за Йоана може да се приказва единствено със суперлативи. Никоя от нейните съперничи не получи късмет да мине повече от 10 туша и това е показателно за опциите на нашата сабльорка " разяснява Запрян Ванчев, член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка и шеф на Фехтовална академия Васил Етрополски. 

Още две българки влязоха измежду най-хубавите 32 на Европейското състезание за дами до 23 години. Белослава Иванова се класира на 28-о място, а Емма Нейкова приключи 31-а. Калина Атанасова не излезе от групите след сложен чоп и се подреди 37-а.

Много положително показване записа и състезателят на шпага Йордан Гълъбов, който приключи конкуренцията при мъжете до 23 години на 10-о място. В конкуренцията на 85 фехтовачи от 26 страни той игра решително и малко не му доближи да спори за медалите. Гълъбов излезе от групите с шест победи от шест багра и влезе в елиминациите под номер 6. В първия си дуел, за място измежду най-хубавите 32, той победи Конрад Веененбос от Нидерландия с 15:12. В идната среща Гълъбов се наложи с 15:7 над Тобиас Векерле от Германия и си подсигурява място в топ 16. В дуела за място измежду най-хубавите осем обаче българинът отстъпи пред Никита Кошман от Украйна с 12:15 и приключи надпреварата десети.

Васил Ивакимов се класира 41-и, Рахим Рашайда е 54-и, а Радослав Стойчев се подреди 68-и. /БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР