Йоан-Петър Павлов е ученик в Софийската духовна семинария. Още от

...
Йоан-Петър Павлов е ученик в Софийската духовна семинария. Още от
Коментари Харесай

Ученик на Неофит : Той ме напъти да съм старателен и да следвам пътя на вярата

Йоан-Петър Павлов е възпитаник в Софийската духовна семинария. Още от дребен е учтив в православната религия и е отраснал в църквата. Когато прави решителната крачка да постъпи в семинарията получава поддръжка персонално от патриарх Неофит. За наученото той показа по Народоосвободителна въстаническа армия:

„ При кандидатстването в Софийската духовна семинария се изисква рекомендация от локалния митрополит. Аз съм родом от София, тъй че моят локален митрополит беше в лицето на блаженопочиналия патриарх Неофит. Получих своята рекомендация от него, с неговото благословение и още са в мен топлите думи, с които той ме изпрати към Семинарията като към този момент един приключил възпитаник на това духовно учебно заведение. Напъти ме да съм грижлив, да засилвам вярата си и в бъдеще да продължа да се придържам към църковността и православието ”. 

17-годишният ученик на Семинарията споделя, че когато разкрива пред своите другари желанията си да последва пътя на Бога, те остават сюрпризирани.

Въпреки че вижда бъдещето си в църквата, Йоан-Петър не се отличава от връстниците си. Интересува се от всичко към него. Разликата е, че възпитава в себе си волята да устоява на изкушенията на модерния свят.

Наставник на младите семинаристи е Браницкият епископ Пахомий – ректорът на Софийската духовна семинария. Преди да поеме тази своя роля той получил своите най-ценни уроци за вярата от патриарх Неофит. Носенето на кръста в днешния свят, цялостен със сексапил, не е по никакъв начин елементарно. Но, когато си разкрил светлината и упованието в Бог, пътят към вечността носи само наслада, споделя свещеник Пахомий.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР