Йеркър Фагерстрьом е главен творчески директор на Publicis Groupe Скандинавия.

...
Йеркър Фагерстрьом е главен творчески директор на Publicis Groupe Скандинавия.
Коментари Харесай

Йеркър Фегерстрьом: Рекламата днес е скорост, творчество, добра идея, емоция

Йеркър Фагерстрьом е основен креативен шеф на Publicis Groupe Скандинавия. Отскоро съчетава отговорностите си с тези на основен креативен шеф в централния хъб за цифрови решения Le Pont за района на Централна и Източна Европа. Фагерстрьом е съосновател на Saatchi & Saatchi в Стокхолм, също част от групата, преди да се реалокира от DDB в Австралия, където оглавява офиса на McCANN Worldgroup в Сидни, до първата победа на организацията в креативния фестивал Cannes Lions. През годините Фегерстрьом е бил и ръководещ сътрудник в DDB в Швеция.В младежките си години той е служил в шведската войска като офицер, а обичаният му футболен тим " Челси " е повода Фагерстрьом да замине да учи в Лондон. Това е и мястото, където стартира кариерата си в връзките, която продължава близо 20 години. През годините Фагерстрьом е част от екипи, които печелят голям брой награди, измежду които и D&AD, Effie, Cannes Lions (Titanium Lion), Eurobest, Clios и One Show.
Вие сте в рекламната промишленост от години. Какво се е трансформирало и какво не в бизнеса за това време?

Всичко и нищо. Мисля, че през днешния ден е още по-очевидно от годините, в които аз започнах, че най-важната част от нашия бизнес е творчеството. Хора като Лес Бине (Head of Effectiveness на Adam&Eve DDB) и Питър Фийлд (Маркетингов съветник с фокус върху успеваемостта на рекламата) са потвърдили това без подозрение. В креативната промишленост вярвахме още преди 20 години, че това е по този начин, само че през днешния ден го знаем сигурно.

Различни обаче са скоростта на измененията в бизнеса и метода на премерване на успеваемостта на работата ни. Преди години креативната промишленост беше доста добра в това да усеща ракурса на трендовете и ловко се възползваше от преимуществото си. Днес поп културата се движи със скоростта на светлината и доста от клиентите основават лични вътрешни звена и екипи от хора, които да наблюдават последните трендове допустимо най-своевременно. Донякъде са и задължени да го вършат.
Реклама
По отношение на успеваемостта на дадена акция, също има голяма разлика спрямо близкото минало. Днес можем да измерим всичко, с цел да научим по какъв начин да го подобрим. Тази опция обаче не ни дава право да забравяме, че работата ни към момента e синоним за " изкуство на убеждаването ", а не за " просвета за убеждаването ", това не се е трансформирало също. В рекламната промишленост в България постоянно се чува изказванието, че няма огромни награди и отличаващи се планове поради дребните бюджети. Голямата инвестиция ли е ключът към положителната рекламна акция?
Не. Добрата концепция към момента е добра концепция, даже бюджетът да е дребен. Това, което има значение обаче, е мащабът на въздействие на дадена организация и не е извънредно, че огромен бранд (не безусловно с най-големия бюджет) би повлияла доста повече на хората, даже със същата концепция, спрямо дребен частен бизнес. Това е единствената разлика. Изключение от правилото обаче е, че някои хрумвания изискват избран бюджет, с цел да бъдат осъществени. Това обаче се свежда само до самата концепция, не е незаменимо изискване за добре свършена работа. Някои от страните, в които работи Le Pont, са съседки на Украйна и директни наблюдаващи на войната там. Месец след началото на спора, какво се промени в информационния бизнес там? Определено войната в Украйна промени всичко - безусловно всичко - това е една самобитна човешка злополука. Към момента работата ни с всички наши клиенти в региона продължава. Драстичните промени обаче настъпиха в нашата позиция като човешки същества - да вземем за пример методът, по който се държим с другите като хора, техни другари и сътрудници. Удивителен е процесът, в който потоци от хора от целия район се втурнаха да оказват помощ, кой както и с каквото може, на страдащите цивилни. Според вас би трябвало ли фирмите да заемат позиции по обществени въпроси? Да, безусловно. 100%. Трябва ли фирмите да основават рекламни акции на фона на събития като войната в Украйна даже в случай че връзката е част от корпоративната обществена отговорност, или би трябвало да останат надалеч от прожекторите, когато става въпрос за благотворителни начинания? Реклама Вярвам, че фирмите би трябвало да разгласяват своите полезности и вярвания измежду потребителите си. Трябва да го вършат по метод, правилен на тяхната марка, предавайки смисъл на хората. Мисля, че Nike се оправи добре с акцията на Колин Каперник, до момента в който при Pepsi и Кендъл Дженър нещата не бяха напълно сполучливи. Прикриването на вашите полезности от боязън, че някои хора може да не споделят вашето мнение, е най-лошото нещо, което бранд може да направи за имиджа си. Марките не умират от сърдечни удари, а от постепенно задушаване и занемаряване, губейки връзката с хората, със своите консуматори, които биха ги избрали пред някой конкурентен бранд. Какви са упованията ви по отношение на измененията в държанието на потребителите вследствие на продължаващата международна рецесия - първо пандемия, а в този момент война? Как информационният бизнес реагира на тези промени?
По отношение на въздействието на пандемията върху държанието на потребителите имам вяра, че най-голямото влияние ще се прояви в мощното ускорение на електронната търговия. Много хора се опитваха да ускорят цифровата промяна в нашето общество от десетилетия насам, само че въздействието им не беше задоволително, с цел да провокират огромни промени в бранша. Допреди две години никой не мислеше, че ще е нужна международна пандемия, с цел да се трансформира светът в едно в действителност обвързвано мобилно общество, само че ето ни през днешния ден.

Що се отнася до войната, би било мъчно да се каже какви промени ни предстоят. Вероятно поради съществуващата към този момент наклонност от ден на ден хора ще избират да купуват или не от избрани марки като директна последица от това по какъв начин марките демонстрират къде са се позиционирали. В съзнанието ми се разиграват разнообразни сюжети, несъмнено, само че в този момент не е моментът да спекулираме. Трябва да бъдем търпеливи и да се надяваме на мир в близкото бъдеще. Kакви са разликите сред навиците и упованията на потребителите на скандинавския пазар спрямо пазарите в ЦИЕ?

Разбира се, има културни нюанси, които се разграничават, от единствено себе си се схваща, че има избрани референции, които са неповторими за тази съответна просвета. Но хората в Скандинавия и хората на пазарите в ЦИЕ имат безусловно идентични принадлежности за извършване на покупки и ангажиране с марки на всички места. Това е действителността, в която живеем в този момент, с помощта на технологията. Голяма част от работата за клиентите в Le Pont пътува надалеч оттатък пазарите на ЦИЕ. Което единствено повтаря нуждата, че с нашата креативна работа, осъществена за локални или световни клиенти, би трябвало да се свързваме прочувствено с хората, без значение къде живеят.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Банки и финанси 1 Градове 2 Войната в Украйна 3 Пазари Реклама
Интервюто взе Кристияна Христова
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР