Йенс Расмусен е главен изпълнителен директор на от 2009 г.

...
Йенс Расмусен е главен изпълнителен директор на от 2009 г.
Коментари Харесай

Йенс Расмусен: Започваме проект за 250 мВт соларна мощност за 100-150 млн. евро край Ямбол

Йенс Расмусен е основен изпълнителен шеф на от 2009 година Собственик е и на. Датската компания за развиване на енергийни мощности Eurowind Energy и българската капиталова група Реналфа оповестиха основаването на EURA Energy - взаимна компания, фокусирана върху българския пазар на възобновима сила. EURA Energy към този момент разполага с портфолио от вятърни, слънчеви и PtX (Power-to-X; технология за произвеждане на водород от възобновима електроенергия) планове в етап на развиване с обща номинална мощ от над 1 GW. Реналфа е българска капиталова група в областта на чистата енергетика и електромобилността. Чрез дъщерното си сдружение - Соларпро, Групата е водещ инсталатор, снабдител на EPC и O&M услуги, както и умни решения и системи за енергиен мениджмънт, в Европа. Eurowind Energy A/S проектира, строи и оперира енергийни мощности в 15 европейски страни и Съединени американски щати. Датската компания е построила над 2,5 GW мощности в Европа и към този момент има дребен слънчев парк в България. Компанията е една от първите в Европа, които влагат в огромни планове за произвеждане на зелен водород (PtX). Eurowind energy е измежду водещите енергийни компании в Северозападна Европа. В България сте към момента непознати - оперирате относително дребен слънчев парк. Какви са бъдещите ви планове?
Мога да кажа, че виждаме огромен капацитет в Източна Европа. Присъстваме на този пазар от години - да вземем за пример в Румъния от 2011 година, и беше естествена стъпка да се насочим и към България. Страната има съществени благоприятни условия за развиване на възобновимите енергийни източници и в този момент е тъкмо вярното време да се влага. Освен това намерихме благонадежден сътрудник в лицето на " РенАлфа ", който има задоволително опит в бранша и положителни знания за локалния пазар и регулаторна база, което е извънредно значимо за нас. Общата ни компания се споделя EURA energy.
Каква тъкмо инвестиция планирате?
Основно сме фокусирани върху планове за вятърна и слънчева сила. Но също по този начин ние имаме опит с Power-to-X технология за произвеждане на водород от възобновима електрическа енергия и считаме, че тук също ще може да развием подобен план. Разбира се, мислим и за съоръжения за предпазване на сила.
Реклама Може ли да споделите малко по-конкретни параметри за проектите си?
Към момента работим за за 1 гВт конфигурирана ВЕИ мощ в България. Но имаме вяра, че през идващото десетилетие ще може да достигнем и 2 гВт потенциал. Тук приказваме за огромни планове, които ще бъдат доста ефикасни от позиция на разноските.

Стартираме с план от 250 мегавата слънчева мощ край ямболското село Тенево. Очакваме централата да бъде изцяло подготвена през 2023 година Ще има система за предпазване. С което ще станем една от първите такива централи.
В какъв размер очаквате да е инвестицията?
Трудно е да се каже от в този момент, само че евентуално ще е от порядъка на 100-150 млн. евро.
Ще разчитате ли на европейски грантове за този план? Очаква се да има такива стратегии в българския План за възобновяване...
Не, ще работим единствено с частен капитал. Разбира се, в случай че става дума за пилотен, новаторски план с нова технология, чийто бизнес модел е нерешителен, може да аплайваме по стратегиите. Също по този начин за батериите може би ще е належащо. Но доста по-важно е тези европейски средства да се влагат в преносната мрежа и в трансграничните връзки, с цел да може новите мощности да се интегрират по-лесно и бързо.
Реклама Смятате ли, че капиталовата среда в България е добра и по какъв начин оценят капацитета на страната в подтекста на енергийната промяна?
Внимателни сме в това отношение. Точно по тази причина взехме решение да работим дружно с локалния сътрудник, който познава средата и политическата система. Знаем, че не всичко е съвършено тук, само че също по този начин знаем, че нещата се усъвършенстват. Решихме да стъпим на българския пазар тъкмо тъй като имаме вяра, че това възстановяване на средата ще продължи.
Все още тук има мощен песимизъм по отношение на ВЕИ. Много постоянно се твърди, че силата от ВЕИ е непостоянна и не може да се разчита на нея.
В отговор на това ще кажа, че всички планове, които планираме в България, са без безусловно никаква държавна дотация. Те ще се осъществят напълно на пазарен принцип и то не поради други, а тъй като възобновимата сила все още е най-евтината допустима сила. И тя ще бъде задоволително конкурентна на пазара. А устойчивостта на нашия модел се покачва в допълнение от комбинацията на вятърни и слънчеви мощности, дружно с акумулатори за предпазване на сила.

Много е значимо да се знае, че цената на силата от нова фотоволтаична централа с акумулатори е доста по-ниска от тази от нова АЕЦ. И също така инвестицията се случва доста по-лесно и бързо.
България обаче има намерение да строи нови нуклеарни мощности...
Смятам, че нуклеарната сила е допустима, в случай че дава отговор на следните условия. На първо място би трябвало да има поддръжката на локалната общественост. Второ - подобен план би трябвало да се осъществя напълно на пазарни условия. И, несъмнено, би трябвало да се подсигурява, че няма да има замърсяване, изключително по отношение на нуклеарните боклуци. Ако всичко това се извърши и има кой да влага, считам, че не е проблем да се развива АЕЦ. Но съгласно мен не е реалистично това да се случи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Коронавирус 2 Транспорт 3 Строителство и парцели Реклама
Ако надпреварата сред технологиите е напълно на пазарна основа, аз нямам подозрение, че ВЕИ ще са най-изгодните. Ако АЕЦ или Топлоелектрическа централа са субсидирани от страната, токова сметката е друга.
Как ще се оправим с изменчивото произвеждане от ВЕИ?
На първо място посредством борсовата търговия и свързаността на мрежите. Така при дефицит на слънце и вятър в избрани райони, ще може да се доставя сила от други. Така може да се комбинират разнообразни източници като Водноелектрическа централа, АЕЦ и така нататък
Зеленият водород ли е решението за реализиране на NET ZERO Economy?
Вярвам, че би трябвало да създадем всичко, което можем, с цел да осигурим директна електрификация на стопанската система. Но е ясно, че ще има промишлености, при които това няма да е допустимо, най-малко в близко бъдеще. И най-ефективният метод да реализира NET ZERO при тях е точно посредством зеления водород, основан от възобновима електрическа сила.

Тези технологии се развиват в този момент и задачата е да реализираме задоволителна успеваемост на разноските, с цел да може да я използван в мащаб. Убеден съм, че това ще е допустимо в не чак толкоз далечното бъдеще.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Какво демонстрират сметките в този момент - какъв брой коства производството на зелен водород и по кое време ще стане рентабилно?
Казано най-общо цената би трябвало да е равна на тази на сияния водород, който се създава от природен газ. Това " съревнование " от една страна може да бъде подкрепено от цените на CO2 излъчванията, а от друга - посредством понижаването на цената на електролизьорите за произвеждане на зелен водород.
Кои са най-напредналите планове за зелен водород в Европа?
Имаме подобен план в Дания - за зелен водороден хъб. Той е в листата на значимите пан-европейски планове в тази сфера. В основата му е съхранението на зелен водород, получен от силата на ВЕИ, който се нагнетява в подземни солни пещери. Пак посредством ВЕИ силата в прилежащи солни пещери се акумулира и сбит въздух. Като при потребност, когато няма и слънце, и вятър, водородът и въздухът може да се употребяват за генериране на електричество. Така се обезпечава несъмнено и 100% въглеродно неутрално електроснабдяване в огромен мащаб.
Планирате ли сходен план и за България?
Да, преглеждаме опцията за такива вложения и тук. Но към момента не могат да кажа съответни региони, където това ще е допустимо. Необходимо е да има композиция от конкурентно произвеждане на електрическа енергия от слънце и вятър на едно място, с цел да се реализира съответната успеваемост.
Ще можем ли сами да си произвеждаме зеления водород или още веднъж ще бъдем подвластни от импорт - да вземем за пример от Северна Африка и Саудитска Арабия?
Зависи от политиците. Ако не съумеят да приготвят подобаващата нормативна рамка за произвеждане на задоволително зелена сила, която да се употребява за водород, то сигурно ще се наложи да внасяме. Всъщност преди години за развиването на нови ВЕИ мощности беше значимо да има дотации, а в този момент е значимо процедурите да се случват бързо и елементарно. И в случай че това не се случи бързо, сигурно други ще ни изпреварят. И нищо чудно още веднъж да се наложи Европа да разчита на нестабилни режими, каквито има в райони като Северна Африка и Близкия изток.
В Дания работите върху план за топлофикация, която включва ВЕИ. Може ли да разкажете повече за него?
В Северна Европа има съвършена композиция от профила на вятърното произвеждане и потребността от топлота. Идеята е, че има повече вятър тъкмо през зимата, когато е и отоплителния сезон. Подобни са изискванията и в България. Точно по тази причина непосредствено свързваме нашите вятърни турбини с термопомпи, с цел да осигурим централно топлоснабдяване на локално равнище. Това носи директни изгоди за потребителите, тъй като ще имат по-ниски сметки за отопление - производството на топлота с термопомпи е доста по-евтино по отношение на това от изгарянето на природен газ и въглища.
Преди дни завърши форумът на COP26. Каква е вашата оценка за постигнатите съглашения там?
Мисля, че е доста положително, това, че водачите се събират да разискват климата. Но съответно в тази среща новото е, че въглищата са упоменати съответно за първи път - не, че ще бъдат изцяло спрени, само че най-малко, че ще се понижени.
Както може би знаете, в България в този момент чакаме да се образува ново държавно управление. Какво бихте споделили на новите български управници за енергетиката?
Със сигурност би трябвало да се насочват към новите енергийни източници, тъй като това ще обезпечи конкурентоспособност за стопанската система в бъдеще. Работните места ще се откриват там, където има евтина и налична зелена сила. Много е значимо политиците да схванат това. Всички интернационалните компании, които избират къде да влагат гледат най-вече какви ще бъдат енергийните източници. И колкото по-замърсяващи са те, толкоз по-малко евентуално е да изберат тази страна.
Как си представяте Европа след 10 години?
Със сигурност с доста повече възобновима сила и напреднали технологии за водород, който тече по мрежа из целия континент. Десет години е малко време за замяна на огромна част от инфраструктурата, само че сигурно началото ще е сложено.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР