Язовирът е бил изпразван и преди периода 31 май –

...
Язовирът е бил изпразван и преди периода 31 май –
Коментари Харесай

Язовир Пазар дере – умишлено източен или незаконно пълен?

Язовирът е бил изпразван и преди интервала 31 май – 3 юни 2021 година, в който ГЕРБ твърди, че водата е била съзнателно източена, поради визитата на министъра на стопанската система тогава Кирил Петков;

До 21 юни 2021 година язовирът се е водел в ремонт и по закон следва да е бил празен;

Собственикът на оборудването - Държавна консолидационна компания (ДКК), изяснява съществуването на вода със снеготопенето и изобилните дъждове.

Читател на изпрати за инспекция обява на уеб страницата ПИК от 3 януари 2022 година, в която се твърди: „ Според формалните данни на Министерство на стопанската система излиза, че за три дни [язовир] „ Пазар дере “ е източен напълно, с цел да може „ борецът против корупцията “ Петков да си направи безвъзмездна реклама. “ Става дума за, оповестено на 11 юни, в което Кирил Петков – тогава длъжностен министър, демонстрира, че язовирът стои празен, макар че публично ремонтът му е завършил в края на декември 2020 година Петков оповести данни за корист с обществени средства при ремонта на стотици язовири в цялата страна.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/1644821884_1.png " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 580 " /> Източник ПИК
Публикацията на ПИК се базира на. Бившите ръководещи разпространиха фотоси и данни от контролно-измервателната система, които демонстрират, че няколко дни преди инспекцията на Кирил Петков, язовирът е бил цялостен с вода. Информация е предоставена от някогашния длъжностен министър на стопанската система Даниела Везиева в отговор на въпрос от депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„ На 31 май въпросният язовир не е локва, а е цялостен. Кой подреди този язовир да бъде източен и дни по-късно да бъде изработен този репортаж? Това е едно тежко заблуждение на обществото “, съобщи Лъчезар Борисов, министър на стопанската система в третото държавно управление на Бойко Борисов.

събра обстоятелствата по случая. Ето какво знаем.

Имало ли е вода в язовира

Твърдението на ГЕРБ, че язовирът е бил източен преднамерено поради инспекцията на Кирил Петков се основава на данните за четири дни сред 31 май и 3 юни 2021 година Factcheck.bg изиска и получи данни от измервателната станция на оборудването за цялата 2021 година

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/1644821961_2.png " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 368 " />

Липсват данни за два интервала – от 1 януари до 4 февруари и от 21 до 31 май 2021 година От държавната компания „ Монтажи “ ЕАД изясняват неналичието на информация през януари с „ осъществена кражба на фотоволтаичен модул и акумулаторна батерия “. През месец май пък системата не е функционирала в границите на седмица. Обяснението този път е, че заради „ краткотрайна липса на покритие не е имало връзка сред инсталираните сензори и сървъра “.

На графиката се вижда, че от началото на годината до началото на март язовир „ Пазар дере “ е бил празен. На 17-и март 2021 година оборудването стартира да се цялостни с вода, а седмица по-късно още веднъж е празно. Никъде в отговорите, които получихме от ангажираните със случая сдружения, не се показва категорично дали язовирът е бил източен, само че от данните се вижда, че след 25 март в него няма вода.

След това в края на април язовирът още веднъж се цялостни, а към края на май се изпразва. Именно за този миг ГЕРБ настояват, че язовирът е съзнателно източен, тъй че в първата седмица на юни Кирил Петков да направи ревизия на празния водоем.

От ДКК изясняват съществуването на вода по този начин: „ През месец март покачването на водните количества е обвързвано със снеготопенето и падналите превалявания. През месец май още веднъж се следят обилни количества превалявания, покачващи водното равнище. “

До 21 юни 2021 година язовирът се води в ремонт и притежателят му Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири “ (ДПУСЯ) е. Предприятието обаче „ няма по какъв начин да обезпечи в язовира да не постъпва вода по натурален път “, прецизират от ДПУСЯ в отговор на въпросите на Factcheck.bg.

Официалната информация, че в язовира няма вода, се удостоверява и от поданици на региона, които през месец юни споделят в на bTV, че откогато водемът е бил ремонтиран, той „ стои празен “.

Кой дава отговор за язовира

Собственик на язовира е Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири “ (ДПУСЯ). Това е административна конструкция към ДКК, основана през 2019 година за да одобри собствеността от общините и да стартира да се грижи за поддръжката на язовирите у нас.

Ремонтните действия са финансирани от държавното управление посредством нарастване на капитала на ДКК с 500 милиона лв. през 2018 година Парите са планувани за ремонт на повече от, избрани като „ рискови “. ДКК разпорежда ремонтните действия на дъщерното си сдружение „ Монтажи” ЕАД, а то от своя страна – на частни подизпълнители.

След осъществено на язовир „ Пазар дере “от “Монтажи ЕАД” се установи, че се постанова незабавен ремонт. През 2019 година оборудването краткотрайно е изведено от употреба, което значи водата да бъде изцяло източена до приключването на ремонта.

В документално мнение до Factcheck.bg от държавното сдружение „ Монтажи “ ЕАД показват, че ремонтът на язовир „ Пазар дере “ е завършил на 31 декември 2020 година В същия ден обектът е предаден на възложителя – ДКК, който от своя страна би трябвало да го съобщи на притежателя ДПУСЯ. Това предаване обаче лишава половин година:

„ Процесът включва събиране и продан на документи, уточняване на стъпки и споразумяване на финансови връзки. Всичко това е довело до закъснение на самото предаване от ДКК на ДПУСЯ на приключения обект за по-нататъшното му стартиране в употреба “, се споделя в отговор на ДКК на въпроси на Factcheck.bg, получен по Закона за достъп до социална информация.

Фактическото приемане на ремонта от ДПУСЯ става на 21 юни 2021 година, т.е едвам от тази дата нататък язовирът може да бъде запълнен с вода.

В момента оборудването е благосъстоятелност на ДПУСЯ, цялостен е с вода и съгласно контролно-измервателната система положението му е „ обикновено “.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/3.png " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 378 " /> Снимка на язовир „ Пазар дере “ от 9 януари 2022 година
След направената инспекция екипът ни се обърна към Лъчезар Борисов от ГЕРБ с въпроса за какво съгласно партията му става дума за съзнателно източване на язовира, откакто към оня миг водоемът е бил в ремонт и би следвало да се поддържа празен. Отговорът на Борисов:

„ Аз нищо не настоявам. Има формален отговор на някогашната служебна министърка Даниела Везиева (която наследи Кирил Петков като длъжностен министър, б.р.), оповестен е на страницата на Народното събрание. Може да се запознаете с фактологията и да видите часовете и по този начин нататък. Не знам какво демонстрира вашата инспекция. Аз стъпвам на информацията от Народното събрание. Ако това за вас не е достоверна информация, не знам какво е. “

Проверено:

Информацията за интервала 31 май – 3 юни 2021 година, че язовирът е цялостен, на която се основават изказванията на ГЕРБ, е достоверна и се удостоверява и от справката, която нашият екип получи. Но в случай че се видят данните за цялата 2021 година излиза наяве, че има и различен интервал – през март, когато в язовира също е имало вода за към седмица. Никъде в отговорите, които получихме от ангажираните със случая сдружения, не се показва категорично дали язовирът е бил източван и от кого. Задължение за изпразването на язовира до привършване на ремонта има Държавно дружество “Управление и стопанисване на язовири”. Независимо, че ремонтът му е завършил в края на 2021 година, по закон язовир „ Пазар дере “ би трябвало да е бил празен до 21 юни 2021 година, когато е бил предаден на притежателя си ДПУСЯ за употреба.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/factcheck final.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 685 " height= " 194 " />

* Кристиян Юлзари е възпитаник в 11. клас от Русе. Журналистическият му път стартира от националната платформа за ученическа публицистика sCOOL Media. Работил е в разнородни формати – текст, видео и подкаст. Темите, които го вълнуват най-вече, са обществените проблеми и младежката политика. Става част от екипа на Factcheck.bg през месец ноември 2021 година Има оповестени материали в „ Свободна Европа “, „ Клуб Z “, OFFNews, Teen Station и други Носител е на премиите Web Report 2020 и „ Валя Крушкина - публицистика за хората “ през 2021 година за следствието си за корупцията в Министерството на младежта и спорта при разпределянето на средствата за юношески действия у нас.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР