Язовир “Тутраканци, който миналия септември общинският съвет на Провадия прехвърли

...
Язовир “Тутраканци, който миналия септември общинският съвет на Провадия прехвърли
Коментари Харесай

Аварира предоставен, но невзет от държавата язовир

Язовир “Тутраканци ”, който предишния септември общинският съвет на Провадия трансферира на страната, аварира. Във вторник мощният дъжд изпълни чашата на водоема, стената се пропука. Един двор бе залят, а десетина домове от едноименното село бяха евакуирани. В последна сметка ситуацията бе овладяно след подсилване на стената и източване на размера. Но с този и други язовири е обвързван един огромен проблем, който не наподобява да бъде решен скоро.

Става дума за акцията, която поде предходната пролет страната за промяна на собствеността на общинските язовири. До октомври локалните управляващи трябваше да решат кое оборудване остава при тях и кое да бъде обещано на новосформирано дружество под шапката на Министерството на стопанската система. Общинските препоръки взеха решение да се разделят с много водоеми, като обществена информация за точната численост няма (медийните данни варират сред 1250 и 2700). Девет месеца по-късно обаче язовирите към момента са под опеката на общините. Eдин от тях е точно “Тутраканци ”.

Една от аргументите за забавянето е, че държавното дружество, което ще има представителства в осем града с към 150 чиновници, по този начин и не видя бял свят. Преди три месеца държавното управление гласоподава устройствения му устав, структурирането върви мудно. Но има и други беди. Оказа се, че са налице ред нормативни неясноти. Например според новия закон за водите язовирите се подаряват на страната, а законът за общинската благосъстоятелност не разрешава такива дейности с обществени общински активи. Има неизчистени моменти и към обектите, които са дадени на концесия. “Очаква се синхронизиране на двата закона - за водите и общинската благосъстоятелност, с цел да може да бъде осъществено прехвърлянето ”, призна преди дни регионалният шеф на Ловеч Ваня Събчева.

Общините желаеха да се разделят с най-рисковите водоеми – тези, които подлежат на скъпи поправки и за които те нямат пари, а и не могат да обезпечат експерти за поддръжка. Така излиза, че девет месеца по-късно ситуацията с тях е същото. Въпреки голямата самореклама за “взетите ограничения ” страната не е изпълнила задачата, поради която потегли да прави дружество. От управата в Провадия обявиха, че не знаят по кое време централната власт ще си поеме отговорностите и разясниха, че облага микроязовирите, какъвто е авариралият, не носят. Кметът на община Тунджа Георги Георгиев също се оплака, че не е ясно по кое време страната ще вземе подарените водоеми. В момента ямболската община харчи за поддръжка не малко за общинския бюджет пари.

“Тутраканци ” до момента не е определян като рисков. Даден е на концесия. В последните две години за язовира има направени две наставления, само че съгласно община Провадия и ползвателят Светослав Цветанов и двете са изпълнени.

 

ПОРОИ

“Маршрутът ” на пороите, които предизвикват тежки вреди от началото на юни, през вчерашния ден приобщи още един град. След Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Бургас пострада и Ивайловград. Улиците безусловно се трансфораха в реки, изкъртен бе асфалт, наводниха се пространства. В предходните дни провали имаше и на Север от Балкана – в регионите на Велико Търново, Габрово и Ловеч.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР