Язовир Пчелина е оценен с лош екологичен потенциал, съгласно действащия

...
Язовир Пчелина е оценен с лош екологичен потенциал, съгласно действащия
Коментари Харесай

Река Струма почерня, Нено Димов говори за лош екологичен потенциал

Язовир " Пчелина " е оценен с неприятен екологичен капацитет , според настоящия проект за ръководство на речните басейни.
Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на парламентарен въпрос за замърсяване на водното оборудване, събиращо водите на река Струма.
Отклоненията са на биологичните детайли за качеството и главните физико-химични индикатори , разясни министърът.
По думите му на 9 септември са осъществени замервания, съгласно които разтворения О2 е под минимално допустимия предел. Отчетена е висока температура на водата - 23,6 градуса на повърхността и 21,3 градуса на седем метра дълбочина.
Превишенията на индикатори - биологична нужда на О2, азот и фосфор, демонстрират битово-фекално замърсяване, а превишаването по амониев азот - за прясно битово-фекално замърсяване, уточни министър Димов.
В същото време във фейсбук страницата на Централна рибоопазваща организация Перник бе оповестено видео, на което ясно се вижда, че река Струма е катраненочерна на територията на град Перник.
Сподели с твоите другари
След подаден сигнал, способените органи в лицето на РИОСВ-Перник и представители на общината направиха инспекция, при която потвърдиха, че в действителност е налице замърсяване , само че още веднъж с неразбираем източник. Предстои спомагателна работа по сигнала за определяне на повода за замърсяването.
Според проучванията нормата за амоняк е превишена 18 пъти в повърхностната вода и седем пъти при дълбочинната проба на седем метра.
" За трайно решение на замърсяване на водите може да се приказва измежду привършване на построяването, реконструкцията и модернизацията на канализационната система и градската пречиствателна станция за отпадни води в Перник, изясни Димов и добави, че през август е подписал контракт с ВиК-Перник за създаване на водна и канализационна инфраструктура.
Започва преразглеждане на разрешителните за заустване и комплексните разрешителни, означи още министърът.
Нено Димов уточни, че язовирът е планиран през 1970 година като утаечен - събира водите от цялата тежка промишленост в Перник и Радомир , т.е. е бил индустриален утаечник. Около 60 % от потребния му размер е към този момент напълнен, т.е. затлачен. Когато се приказва за ограниченията, които би трябвало да се одобряват, би трябвало да се има поради и това замърсяване, изясни Димов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР