Язовир „Елешница“ в община Дългопол прелива от неделя, съобщи областният

...
Язовир „Елешница“ в община Дългопол прелива от неделя, съобщи областният
Коментари Харесай

Язовир „Елешница“ прелива

Язовир „ Елешница “ в община Дългопол прелива от неделя, заяви регионалният шеф на Варна, Стоян Пасев. Наводнени са аграрни земи, като главната причина е неприятното положение на преливника, написа "Монитор ".

„ От три години е ясно, че има проблем и, че осъществяването на ремонт е незабавно неотложно. Уведомил съм всички, от които зависи, само че не знам за какво, ремонтът по този начин и не е изработен “, разяснява през вчерашния ден регионалният шеф на Варна. Състоянието на преливника на язовира е такова, в резултат на високите води при започване на 2015 година, когато експерти го дефинираха като много злепоставен и като отчасти дееспособен. Високата вълна от 1 февруари, която беше с дебит от към 106-110 кубически метра в секунда, провокира тогава разрушение на дънната плоча. Сред вредите имаше и напукване на бетона и на прилежащите дънни плочи, компрометиране на фугите на плочите и провали по енергогасителя. Имаше и бетонни парчета, разхвърля, ни до водобойната стена, съгласно обясненията тогава на експертите. Затова взаимна комисия предложи водното равнище на язовира да се поддържа на кота 6 метра под преливника, за да не се допусне преливане след топенето на снеговете от зимата. До момента, както разяснява Пасев, средства за ремонт на преливника не са отпуснати от Междуведомствената комисия.

16 са евентуално рисковите язовири от общо 67-те картотекирани на територията на Варненска област, съгласно данни на Областния спешен щаб при отбрана от бедствия. Има и три евентуално рискови реки. 6 от язовирите се стопанисват от Напоителни системи, като 4 от тях са евентуално опасни- „ Г. Трайков” в община Дългопол, „ Елешница” в община Дългопол, язовир „ Снежина” в община Провадия и „ Генерал Киселово” в община Вълчи дол. Потенциално рискови общински водоеми са още язовирите „ Черковна” и „ Манастир” в община Провадия, „ Доброплодно” в община Ветрино, „ Николаевка” в община Суворово, „ Паничка” в община Аврен, язовирите „ Горен чифлик”, „ Долни чифлик” и „ Пчелник” в община Долни чифлик, „ Генерал Колево”, „ Брестак” и „ Страхил” в община Вълчи дол, както и язовир „ Ботево” в община Аксаково. За останалите 51 язовира на територията на региона няма евентуална заплаха от преливане и предизивкване на наводнения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР