Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно

...
Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно
Коментари Харесай

Радев: Енергетиката ни преди 7 месеца беше без газови доставки, без договори, без интерконектор

Явно сме достигнали до стадий, в който можем доста по-свободно да приказваме за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще. Само в месеци обратно беше доста мъчно да приказваме за бъдещето, тъй като се борихме за всеки ден от сегашното. Българската енергетика при започване на август предходната година изглеждаше по този начин: без доставки за газ, без контракти, без проведени търгове, без слотове, без интерконектор, без диверсификация на нуклеарното гориво. Това съобщи президентът Румен Радев на конференцията " Енергия за зелено бъдеще ".

Борбата беше освен България, само че и доста европейски страни, бяха в тежка енергийна рецесия.
Само 7 месеца по-късно, през днешния ден можем да създадем разликата – къде остана енергийната рецесия, попита Радев.

„ Имаме дълготрайни контракти за полутечен газ, имаме работещ интерконектор с Гърция за газ от Азербайджан на цени, контрактувани преди деселетие. Имаме съглашение с Гърция за достъп до терминалите за полутечен газ “, съобщи Румен Радев, като похвали дейностите на служебния кабинет.

" Проблемите в енергетиката са решени със стратегически ходове напред ", уточни Радев и посочи, че това база за надграждане за зелено бъдеще. По думите му преди години се е говорило от заран до вечер за България като " газов хъб ", само че само с съветски газ и нищо повече. Според президента в този момент страната ни наподобява доста повече на същински газов хъб.

" През България минава освен съветски газ, само че през България постъпва газ от Азербейджан, полутечен газ от седем терминали ", уточни още президентът на конференцията.

Радев уточни, че би трябвало да се пресметна общественият риск при прехода към зелена стопанска система. " Зеленото бъдеще изисква избрани жертви, а това от време на време изисква по-високи цени на силата ", съобщи още президентът и прикани да се откри баланс.

" Походът на Европа към зеленото бъдеще би трябвало да е деликатен ", прикани още Радев.

По-рано в наличието на президентите Румен Радев и Илхам Алиев автограф под меморандума Solidarity Ring поставиха министърът на енергетиката на Република България Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов. Усилията по реализацията на самодейността започнаха предходната година с дейната роля на България, като през днешния ден българският президент изрече благодарност за своевременните дейности на министрите от петте страни.

Румен Радев посочи, че Solidarity Ring дава опция за сигурност на доставките и диверсификация за Централна и Югоизточна Европа по бърз, ефикасен и на ниска цена метод посредством транспорт на спомагателни количества газ от Азербайджан. По време на церемонията българският президент уточни още, че подписаният меморандум освен затвърждава сполучливото партньорство сред петте страни, само че и ще докара до повишение на свързаността и потенциала на газопреносната мрежа на страните в района. Точно когато сътрудниците ни имат най-голяма потребност от сигурни и надеждни доставки, ние дружно направихме по този начин, че да реализираме диверсификация, съобщи Румен Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР