“Явно има и два имотни пазара: един за властимащи -

...
“Явно има и два имотни пазара: един за властимащи -
Коментари Харесай

„Апартаментгейт“ 2: Атанас Чобанов и Полина Паунова за имотните сделки на властта

“Явно има и два имотни пазара: един за властимащи - с национални цени, и различен за останалите - да се мъчат с “ценовия балон “.Това написа юристът Антикорупционния фонд Андрей Янкулов във връзка разкритията на BIRD.bg за спекулативни покупко-продажби с парцели на политици от най-висшия ешалон на Политическа партия - Асен Василев и Даниел Лорер.

Сюжетът удивително припомня на сагата " Апартаментгейт ", която взе главата на някогашната дясна ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов. Има обаче още повече въпроси, на които забърканите все още не съумяват да дадат ясни отговори. Днес в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио гостувахатези, които ги задават - Атанас Чобанов от BIRD.bg и Полина Паунова от " Капитал ".



" Ще стартира с една смешка, на която доста се смях - нали стана ясно, че става впрос за парцел на ул. Чаталджа. Тя е известна с изключение на с борбата при Чаталджа, че турският град граничи с езерата Голямо и Малко чекмедже. Това ни дава малко подтекст за какво мислим в посока нещо неправилно, нещо спекулативно, вероятно обвързвано с корупция ", уточни Атанас Чобанов.

" Ние тръгнахме от нещо, което мина безусловно неусетно в медийното пространство - това че Асен Василев продължава да е притежател на офшорка, която има две компании. Ние сложихмепод необикновен контрол и понякога ревизираме какво се случва с всичките компании на Асен Василев в предишното и сега. В една от тях попадаме на молба за банкрут - компанията банкрутира. Фалитът се изяснява с това, че финансовото състояние е зле, също така някаквъв американски жител завел иск за 5 млн. лева и блокирал сметките ", изясни Чобанов.

" Разгледахме имотната партида и там излязоха 2-3 доста интереснисделки -първо Даниел Лорер си купува за 350 хиляди лева огромен парцел в постройката на Чаталджа 3, а след една година продава същия парцел за 1850 000 лева.Тоест рентабилност над 500%. Съответно видяхме, че го продава не на кого да е, а купувачът се оказва така наречен " кралица на винетките " госпожа Станислава Арнаудова. Веднага ни светна лампата, че с цел да се даде такава цена, нещо може би тези политици са дали обещание или са повлияли в интерес на бизнеса й ", разяснява още Атанас Чобанов.

" Ако господин Лорер и господин Марио Сотиров, и несъмнено Асен Василев, бяха излезли и умерено обяснят какво се случва, защото чета всевъзможни пояснения за какво се разяснява това, а някак си отговорът е елементарен - рови се, тъй като тези хора ръководят страната. Те въздействат на огромни политически решения и процеси, по тази причина няма нищо по-естествено от това публицистите да се вълнуват дали те получават някакви възможни облаги против някакви възможни техни задължения ", безапелационна бе тя.

" Когато в един сходен проблем има намесен иск за 5 млн. лева, логиката е, че кредиторът би следвало да желае да даде публичност, гласност на протичащото се, тъй като е някак си разумно. От момента на издание на материала на BIRD до през вчерашния ден (16 януари), съвсем една седмица, се пробвам да изидиря този господин - безусловно неоткриваем. Така се стигна до разкритието, че той употребява един и същи правист с сдружението СТВ, в чиято благосъстоятелност преди е бил Асен Василев. Тъй като е известна тази скица в България, че сдружения сортират близки до себе си физическилица, които да заведат искове против тях, като по този метод се наредят на масата на несъстоятелността. Когато се позва един и същи юрист, това навежда на тази мисъл ", изясни още Полина Паунова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР