Явления като Брекзит и търговските войни също тревожат компаниите Кибер

...
Явления като Брекзит и търговските войни също тревожат компаниите Кибер
Коментари Харесай

Кибер рискът е основно притеснение за бизнеса

Явления като Брекзит и комерсиалните войни също тревожат фирмите

Кибер рискът се регистрира като водещ в международен мащаб, наедно с непредвиденото спиране на бизнес активността (илюстрация: CC0 Public Domain)

Сценариите за спиране на бизнес активността (business interruption, BI) стават все по-разнообразни и комплицирани, а загубите от сходни събития се усилват, сочи „ Алианц Риск Барометър 2019 “, направен от Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) след изследване на мнението на 2415 специалисти от 86 страни.

Също по този начин кибер случаите се смятат за най-възможната причина за BI, следвани от пожар и естествени бедствия. Според изследването, се усилват и заканите от кибер офанзиви на хакерски групи, асоциирани с съответни страни. Расте и вероятността от увеличение на правосъдните разногласия при случаи на нарушение на сигурността на данни и информация.

Климатичните промени и дефицитът на квалифицирана работна ръка са рисковете, които са се покачили най-вече в класацията, по отношение на резултатите от миналогодишното изследване.

В подтекста на миналите кавги за приключване на данни, нарушавания на разпоредбите за сигурност в интернет и въвеждането на нови ограничения за отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз, кибер рискът е посочен за главното терзание на бизнеса през 2019-а, а и в бъдеще.

Според Алианц Риск Барометър, кибер случаите и непредвиденото спиране на бизнес активността са най-сериозните бизнес опасности на световно равнище (37% от отговорилите). Изменението на климата (на 8-о място, 13% от отговорилите) и дефицитът на квалифицирана работна ръка (на 10-о място, 9% от отговорилите) са рисковете, които са се покачили най-вече в международен мащаб по отношение на миналата ранглиста.

В същото време с всяка година фирмите стават все по-обезпокоени във връзка с измененията в законите и регулациите (на 4-то място, 27% от отговорилите), които биха могли да доведат до резултати като Брекзит, търговски войни и нови митнически цени.

„ Компаниите би трябвало да са готови за необятен набор от разрушителни сюжети и провокации в подтекста на обвързваното в мрежа общество, в което живеем “, предизвести Крис Фишер Хърс, основен изпълнителен шеф на AGCS. По неговите думи, разрушителните опасности могат да бъдат физически – като пожар или стихия, или виртуални – като ИТ спиране, което може да се случи поради стичане на събитията или заради злоумишлен акт.

„ Тези опасности могат да са в резултат на личните дейности на фирмите, само че също и на снабдители, клиенти или потреблението на ИТ услуги. Каквaто и да е повода за сходни изключителни обстановки, финансовите загуби за фирмите могат да бъдат големи “, добави мениджърът.

Алианц Риск Барометър 2019 – ранглиста на Топ 10 бизнес опасности:
Прекъсване на бизнес активността (Business Interruption – BI) – 37% Кибер риск – 37% Природни бедствия и произшествия – 28% Законови и регулаторни промени – 27% Развитие на пазарите – неустойчивост, дивергенция и непредвидени промени – 23% Пожар и произшествия, свързани с детонации – 19% Нови технологии – 19% Климатични промени – 13% Репутационни загуби – 13% Липса на квалифицирана работна ръка – 9%
Кибер престъпността коства към 600 милиарда $ годишно – спрямо 445 милиарда $ през 2014 година Това е три пъти повече от междинната икономическа загуба от естествени бедствия за интервал от 10 години, която се прави оценка на 208 милиарда $.

Докато нарушителите употребяват все по-иновативни способи за кражба на данни, осъществяване на измами или изнудване за пари, нараства опасността от хакерски групи , асоциирани с съответни страни, които таргетират доставчиците на основна инфраструктура, крадат данни и търгуват с корпоративни секрети.

Все по-вероятно е кибер произшествия да провокират правосъдни разногласия . Нарушенията в отбрана на данните или спиранията в работата на осведомителните системи могат да генерират огромни отговорности за трети страни, защото засегнатите клиенти или акционери се стремят да компенсират загубите на фирмите си.

Недостигът на квалифицирана работна ръка за първи път е измежду 10-те най-големи бизнес риска в международен мащаб, както и в частност за доста страни от Централна и Източна Европа, Англия, Съединени американски щати, Канада и Австралия. Това се дължи на фактори като изменящата се демография, несигурността, подбудена от Брекзит, и ограничавания поток на фрагменти в региона на цифровата стопанска система.

„ Квалифицираната работна ръка – и човешкият капитал в по-общ проект – се трансформира в нищожен запас за цифровата стопанска система “, споделя Людовик Субран, заместник-главен икономист в Алианц. „ Компаниите се конкурират яростно при набирането на нови чиновници с пълномощия в региона на изкуствения разсъдък, науката за данните или „ ръководството на фронтираните опасности “ – като да вземем за пример ръководство на кибер или репутационен риск, защото множеството от тези позиции не са съществували преди 10 години “.

Дори атрактивните заплати не са задоволителни , защото потокът от чиновници с нужния набор от умения е стеснен, а незабавната потребност от фрагменти не разрешава образование на място, добавя Субран.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР