Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли

...
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли
Коментари Харесай

Честита Баба Марта! - II

Ясно като бял ден е, че всички антични вярвания, пристигнали от езическите времена, са „ пригодени ” към християнския календар. Затова християните споделят, че преди доста години, когато хората били радостни, обличали бели облекла. Така в една пролетна заран на първи март, в годината, когато Исус щял да се появи измежду индивидите, Дева Мария в бяла одеждa се изправила измежду одаята пред огнището, отрязала една лентичка от фустата си и я обагрила с девствената си кръв. После я усукала с друга бяла такава и украсила гърдите си. След туй излязла на пруста, с цел да срещне първите зари на слънцето, да възвести на вселената, че я чака изобилие - животворящо и ярко, с цел да я благослови. И се родил Господ Исус Христос.

В обичайните български мартеници са вплетени парички, скилидки изсъхнал чесън, синци, мъниста, стоманени халки, косми от конска опашка, черупки от охлюви и други Затова мартеницата се счита за талисман, който защищава от зли сили. Децата носели от остарели времена мартениците на дясната ръка, шията или гърдите, а момите и младите невести - на шията или вплетени в косите. Мъжете я поставяли над левия лакът или над левия гален, а в някои области на страната - с цел да не си вържели мъжкото достолепие те поставяли мартеницата в обувката на левия крайник под петата. Мартеници завързвали на младите животни за здраве и на плодните дръвче-та за повече благодат.

Мартеницата е един от дребното знаци, директно свързани с чисто прабългарския знак на властта и страната - конската опашка. Не свободно веещата се, а усуканата в плитка конска опашка! Защото веещата се значи дързост, независимост, необвързаност. Не връзвайте по опция краищата на конците на възел. Мартеницата е единение от двойните сили на човешкия организъм, които ръководят процесите на зачатието и живота. Тук са трите потока на свещения огън на живота, наименуван Кундалини. В китайската митология това са двата енергийни потока Ян (мъжкият, червен) и Ин (женският, бял). Мартеницата символизира и едно по-дълбоко ниво на знание, което античните българи очевидно са владеели - знанието за единосъщието сред мъжа и дамата, сред мъжкото и женското начало в света. От епохи на хората е известно, че енергийното поле на Земята през месец март е мощно, тъй като естествените сили се разсънват, настава пролетното равноденствие и в същото време стартира идващият зодиакален цикъл. Хората от древността се мъчат да умилостивят природата и основават свои талисмани. Може би пък тъкмо такава е функционалността на мартеницата по нашите земи.

Оттук нататък сме в очакване на щъркелите(не в смисъл – да ни носят бебе непременно, ами с цел да си махнем мартениците). После ще я вържем на плодно дръвче, ще изречем едно предпочитание и ще повярваме, че то безусловно ще се сбъдне.

Да се готвят за ритуално къпане и щедро черпене Марта и Мартин.

Продължава: Честита Баба Марта! - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР