Ясно е едно, има трезва оценка, че една от големите

...
Ясно е едно, има трезва оценка, че една от големите
Коментари Харесай

Радев: НАТО да не се намесва в Украйна, за да избегнем трета световна война

Ясно е едно, има трезва оценка, че една от огромните задания на тази среща на НАТО беше, че държим да не допуснем ескалация на спора отвън воюващите страни сега. Основна цел е отбраната по чл.5 на всяка държава-членка, която бъде застрашена и по никакъв метод НАТО да не се намесва в този спор, с цел да избегнем Трета международна война, съобщи президентът Румен Радев в Брюксел.

Президентът е в белгийската столица, където взе участие в Срещата на върха на НАТО, която разиска променената среда на сигурност и провокациите пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произлизащи от войната в Украйна.

Очертават се значими насоки за новата идея на Алианса, касаещи внезапно повишаване на разноските за защита, това го декларират всеобщо страните на днешната среща на върха. В хода на военните дейности множеството от страните взеха решения са повишение на техните бюджети, това значи нови качества. Да повишим ситуационната информираност и всички да работим дружно тъй че да имаме резистентен преход към дълготрайната акомодация.

Много значимо би трябвало да покачваме и устойчивостта във връзка с модерността, логистично обезпечаване, по тази причина България изложи своите визии да работим интензивно с нашите съседи Гърция, Румъния за създаване на системата от тръбопроводи за обезпечаване с гориво. И това е значим план. Важна среща с ясни послания, акцентира Радев.

България е страна, която сама би трябвало да гради своята сигурност, дружно със съдружниците, само че би трябвало да способства с нещо. Напротив, ние имаме дефицит, ние би трябвало да придобиваме въоръжение. Трябва всеки, който вземе това решение да оценки ясно риска и да го разгласи пред българското общество. В тази връзка аз към този момент приканих за защитно съоръжение и на цивилното население, изключително там, където имаме наше българско малцинство, съсредоточено. Виждате, че украинските бойци са извънредно добре оборудвани, мога да кажа доста по-добре оборудвани от нашата войска във връзка с самостоятелни избавителни средства – бронежилетки, каски, униформи, добави Радев. Дори виждате от взаимната декларация, която излезе и за отбрана химическа и нуклеарна и така нататък Така че можем да прибавим и самостоятелни средства за химическа и нуклеарна отбрана, изясни Радев.

Близо 10 години ще би трябвало да чакаме новите американски изтребители, а в това време няма дълготраен вид за поддръжка на нашите МиГ-29 и би трябвало да се търсят варианти с машини втора употреба, които да запазят бойните качества на българските Военновъздушни сили. Русия отпада като алтернатива за поддръжката на самолети, изрично, акцентира президентът.

Вече има рота от Съединени американски щати в батальонната група. Днес Борис Джонсън съобщи подготвеност и Англия да изпрати своя рота от 150 души. Марио Драги съобщи и своята подготвеност. България е отворена за присъединяване за нашите съдружници. Тази батальонна група по бързо да придобие оперативните качества, изясни Радев.

Днес чакам по-силно индустриално съдействие. Важно е да имаме взаимно създаване на новата оръжейна система и взаимно произвеждане.

За изявленията на съветската посланичка у нас, Радев разяснява: „ Категорично никой дипломат няма правото да си присвоява правото да приказва от името на българския народ. Логичен ход е решението нашият дипломат в Русия да бъде извикан за съвещания “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР