Ясно е, че раждането на дете е едно от най-

...
Ясно е, че раждането на дете е едно от най-
Коментари Харесай

Кога детето да тръгне на ясла - I

Ясно е, че раждането на дете е едно от най- огромните разтърсвания в едно семейство. След първите напрегнати месеци, след първата година, режимът на детето влиза в спокоен темп и майката стартира да се замисля за връщане към работа. Или пък работодателят я притиска и упорства. Тя може да се върне на работа преди навършване на две години на детето – до тогава трае обезщетяването за майчинство. Пред нея има два избора – стартиране на детето на ясла или така наречен „ прекачване на майчинство ” на член на фамилията или на незает от Бюрото по труда, които да дават отговор на избрани условия. Подобен избор е в действителност доста сложен и самостоятелен. Но по кое време е най- удачния миг детето да стартира посещаването на ясла? Колко рано е в действителност рано?

От позиция на детското заведение.
„ В дневните ясли се одобряват деца от три месеца до тригодишна възраст за дневен престой. Дневният престой се реализира всеки ден като се изключи съботните, неделните и празничните дни ” – се споделя в Наредба № 26 от 18 Ноември 2008 година за устройството и активността на детските ясли и детските кухни и здравните условия към тях. От нея излиза наяве, че най- ранната възраст, на която детето може да стартира, е три месечна, към момента кърмаческа възраст. Разбира се, рискови би трябвало да са събитията, които да принудят една майка да се отдели от детето си толкоз рано. Изискванията на институцията към самото дете са чисто административни и здравни – попълване на документи, събиране на нужните проучвания. В наредбата не стоят хигиенични и други условия. Друга е въпросът, че доста ясли показват неофициални условия изключително за хигиената, която се явява най- неприятното за тях обвързване. Да върви на гърне, да пие от чаша, да може устойчиво да върви са най- честите искания от страна на яслата.

От позиция на детето.
Тръгването на ясла е огромен стрес за детето. Безспорно. Затова първоначално, една или две седмици, те стоят по няколко часа, нормално до обяд. Впоследствие незабавно след сън, към 16.30 часа, родителите би трябвало да дойдат да го вземат. И по този начин до момента в който то свикне с новите възрастни, които се грижат за него, децата, ситуацията, режима, храната даже. Адаптационният интервал е доста значим. Наблюдението, диалозите с личния състав ( медицински сестри се грижат за децата), общуването със самото дете – всичко това е належащо, с цел да се следи до каква степен детето се оправя и до каква степен социализацията му протича сполучливо. Според психолозите детето под 1 ½ година е към момента мощно привързано към родителите си, страхливо е в нова среда и като цяло по- мъчно се оправя с новостите.

Темпераментът на самото дете е доста значим. Ако то е общително, пламенно, търси новото, поема „ опасности ” и не се плаши от непознати – едно ранно започване към година и два- три месеца не е немислимо. На другия полюс са по- затворените деца, които не реагират положително на новостите, по- мъчно се сприятеляват и не са доста дейни, а за сметка на това са привързани към майката. За тях е по- добре да поотложите тръгването, до момента в който то не се почувства готово, за което единствено ще даде знаци. От друга страна множеството деца след адаптивният интервал реагират извънредно позитивно на яслата. Ученето на автономия, песничките, игрите, новите играчки, първите другарства са значим детайл от развиването им.
Продължава: Кога детето да тръгне на ясла - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР