Ясен е съставът на новоизбраните Църковно настоятелство и Проверителна комисия

...
Ясен е съставът на новоизбраните Църковно настоятелство и Проверителна комисия
Коментари Харесай

Мездренският храм „Св. Георги” е с ново Църковно настоятелство

Ясен е съставът на новоизбраните Църковно настоятелство и Проверителна комисия при Храм „ Св. Георги Победоносец” - Мездра, оповестиха от локалната администрация.
Изборът на църковни настоятели се организира след края на неделната света литургия на 22 ноември. Съгласно Устава на Българската православна черква (БПЦ), те бяха определени с скрито гласуване, с нормално болшинство. В избора взеха присъединяване 31 енориаши.
За членове на Църковното настоятелство бяха определени Зоя Златева, която получи 30 гласа, Валентин Вълчев и Мария Мишова - по 29 гласа и Тихомир Петков - 27 гласа. От тях Златева и Вълчев бяха и в предходното настоятелство, а Мишова и Петков са новоизбрани членове. Председател на Настоятелството по право е енорийският духовник иконом Данаил Цинцарски.
Напълно нов е съставът на Проверителната комисия, която влязоха Виолета Димитрова - 29 гласа, Тодорка Василева - 28 гласа и Цеца Вътова - 24 гласа.
Според Устава на БПЦ, за член на църковното настоятелство може да бъде определен всеки български жител, който дава отговор на следните условия: да е кръстен православен християнин; да е член на съответната енория; да е навършил 30 г.; да не е осъждан за закононарушения от общ темперамент или за църковни прегрешения и провинения - от църковен съд; да е осведомен с главните истини на православната вяра; да е прочут по своя благоверен и почтен живот.
Новоизбраните Църковно настоятелство и Проверителна комисия следва да бъдат одобрени от Врачанския митрополит Григорий, откакто Епархийският съвет прегледа изборните бумаги и откри, че те са постоянни. Служебният интервал на църковното настоятелство е четиригодишен, т. е. до есента на 2024 година
Миналата неделя избор на църковни настоятели се организира е в останалите настоящи православни храмове във Врачанска епархия. Там, където не е извършен подобен избор, гласуването ще се организира тази неделя, 29 ноември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР