Ярослава Бубнова е новият директор на Националната галерия в София,

...
Ярослава Бубнова е новият директор на Националната галерия в София,
Коментари Харесай

Яра Бубнова е новият директор на Националната галерия

Ярослава Бубнова е новият шеф на Националната изложба в София, оповестиха от Министерството на културата. Конкурсът за поста се организира при започване на месеца. Конкуренти на Бубнова бяха двама изкуствоведи – Надежда Янкова Джакова и Филип Любенов Зидаров. Яра заема служба в управлението на „ Квадрат 500 “ от откриването му. От септември 2018-а до провеждането на състезанието тя беше краткотраен шеф на галерията.

Ярослава Бубнова е родена в Москва през 1961-а. Завършва висшето си обучение в Московския държавен университет „ М. В. Ломоносов “ през 1983-а, компетентност История на изкуството. След това емигрира в България.

От 1985-а насам тя е била на разнообразни позиции в Галерията за задгранично изкуство. През 1995-а основава Института за модерно изкуство – София (ИСИ) и го оглавява. От тогава е и президент на българската секция на Международната асоциация на художествените критици, член е на съвета на Международното биенале за модерно изкуство „ Манифеста “ (2002-2009), на Европейския културен парламент, а от 2008-а е член и на Artistic Advisory Committee на MOCA (Хонконг, Китай).

Между 1998-а и 2004-а Бубнова преподава „ Нови технологии и изкуство “ в Нов български университет. След това става учител в магистърска стратегия „ Изкуства и актуалност “ на катедра Културология при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където е и до през днешния ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР