Японците днес почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на

...
Японците днес почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на
Коментари Харесай

В Япония почетоха с минута мълчание годишнината от бомбардировката на Хирошима

Японците през днешния ден уважиха с минута безмълвие паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка на Хирошима преди 76 години, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Церемонията във връзка трагичната дата се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима.

Минута безмълвие беше оповестена на територията на цялата страна в 8.15 ч. локално време (2.15 ч. бълг. вр.), когато на 6 август 1945 година е хвърлена бомбата.

Заради епидемията от ковид възпоменателните прояви са в стеснен формат.

Кметът на Хирошима Казуми Мацуи прикани света да премине от нуклеарно въздържане към изграждащ доверие разговор, съобщи ДПА.

Във видеопослание генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че Хирошима се свързва освен с нещастието, която е я сполетяла. Несравнимото покровителство за мир на оживелите - хибакуша, е удостоверение за устойчивостта на човешкия дух. Те посветиха живота си на шерване на претърпяното и на пропаганда, с цел да не бъде никой различен застигнат от тяхната орис, сподели Гутериш.

Преди 76 години нуклеарно оръжие донесе невъобразимо страдалчество, гибел и съсипия на хората в Хирошима. Това в никакъв случай не би трябвало да се случва още веднъж, заключи генералният секретар.

На Олимпиадата обаче нямаше минута безмълвие във връзка годишнината, както беше изискал град Хирошима.

Председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах посочи в писмо до кмета на Хирошима, че по традиция, стартирана в Рио де Жанейро, спортистите ще отдадат респект на паметта на жертвите по време на церемонията по закриването на игрите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР