Японското уиски Yamazaki е обявено за най-доброто в света, пише

...
Японското уиски Yamazaki е обявено за най-доброто в света, пише
Коментари Харесай

Най-доброто уиски в света е японско

Японското уиски Yamazaki е оповестено за най-хубавото в света, написа изданието Дейли мейл. Британското издание счита, че изборът на японското пиво за най-хубавото евентуално е много позорен за шотландците.

Оказва се даже, че нито едно шотландско уиски не участва в челната петица.

Японското уиски е удостоено с достойнството да влезе в справочника Whisky Bible (Библия на уискито) на Джим Мъри – той разказва спечелилия Yamazaki Single Malt Cherry Cask 2013 като същинско произведение, на което му липсва нещо напълно малко, с цел да се назова гениално.

Библия на уискито се издава за десета поредна година – това е указател, в който има над 4500 разнообразни типове бърбън, уиски и прочие, които се правят оценка от Джим Мъри по 100-точкова система.

Справочникът излиза в джобен формат и коства 20 $ или 13 паунда във Англия. В интернет не може да бъде открит. Оценките, които се разгласяват в справочника, по-късно се цитират в най-различни уеб сайтове, други справочници и блогове.

Това е и повода Мъри да всява същински боязън в производителите на напитките. Всички мнения, които прави, са съответни – има много случаи, в които Мъри прави оценка някое по-евтино уиски като по-добро от друго, което е скъпо и от първокласна марка.

Оценките на Мъри са ориентир за пазара на уиски, който е цялостен с хиляди производители и марки, които непрестанно пускат нови типове на своите напитки. Джим Мъри е работил в продължение на 13 години в британски вестници, където също е пишел по тази тематика.

След това той взема решение да се отдаде напълно на уискито и стартира да списва справочника.

Мъри прави оценка уискито по четири съставния елемент – какъв мирис има, какъв усет има, по-късно прави оценка послевкусът и салдото на питието. За всеки от своите съставни елементи Мъри дава оценка, която е до 25 точки, след което сборува точките и по този начин се получава общата оценка за уискито.

Yamzaki е дестилационна фабрика, която датира още от 1923 година – това я прави и най-старата в Япония. Мъри е дал на питието цели 97.5 точки, като твърди, че напитката има дръзновен усет, а след това усетът е избран като светлина с подигравателна фалшификация.

Мъри написа още, че тазгодишните резултати и висотата, която е достигнала японското уиски, би трябвало да тормози до известна степен шотландците. Според него се вижда напредък в задграничните питиета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР