Японското правителство даде прогноза кога водата от разрушената атомна електроцентрала

...
Японското правителство даде прогноза кога водата от разрушената атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Япония започва да изпуска водата от Фукушима най-рано напролет

Японското държавно управление даде прогноза по кое време водата от разрушената атомна електроцентрала " Фукушима " ще бъде изпусната в морето, оповестяват " Ройтерс " и " Франс прес ".

На днешното съвещание на кабинета стана ясно, че това може да се случи някъде  или лятото ".

Планът е утвърден от Международната организация за атомна сила (МААЕ), само че държавното управление ще изчака " обстоен отчет " от надзорния орган на Организация на обединените нации преди изпускането на водата, изясни основният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно.

Охладителните системи в централата бяха претрупани, когато което докара до най-тежката нуклеарна повреда след Чернобил. Работата по извеждането от употреба е в ход и се чака да отнеме към четири десетилетия.
 Япония изпуска пречистената вода от Фукушима в морето напролет на 2023 година
Япония изпуска пречистената вода от Фукушима в морето напролет на 2023 година

Ядреният регулатор на страната утвърди проекта на оператора на опустошения АЕЦ

АЕЦ-ът създава приблизително по 100 куб. м нечиста вода всеки ден през интервала април -ноември предходната година - композиция от подпочвена, морска и дъждовна вода, която се просмуква в региона, както и вода, употребена за изстудяване.

Водата се филтрира, с цел да се отстранят разнообразни радионуклиди, и се реалокира в резервоари за предпазване. Вече обаче са събрани над 1,3 милиона куб. м и мястото е на привършване.

Очакваме времето за изпускане на водата да бъде някъде напролет или лятото тази година , откакто оборудванията за освобождение бъдат приключени и тествани и изчерпателният отчет на МААЕ бъде оповестен, уточни Мацуно.

Правителството като цяло ще постави оптимални старания, с цел да подсигурява сигурността и да вземе превантивни ограничения против неприятните клюки, съобщи той.
 Япония позволи изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето
Япония позволи изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

Решението бе предстоящо

Думите му бяха във връзка опасенията на прилежащите страни, както и локалните риболовен общности по отношение на проекта за освобождение на водата.

Рибарите в района се опасяват, че това ще се отрази отрицателно на репутацията им, откакто години наред се опитваха да възстановят доверието в своите артикули посредством прецизни проби.

Операторът на централата " Тепко " твърди, че п речистената вода дава отговор на националните стандарти за равнища на радионуклиди, като се изключи един детайл - тритий, който съгласно специалисти е нездравословен за хората единствено в огромни дози.

Предвижда се разреждане на водата, тъй че равнищата на тритий да бъдат понижени и тя да бъде изпускана в морето в продължение на няколко десетилетия посредством подводна тръба с дължина един км.
 Организация на обединените нации прикани Япония да отсрочи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима
Организация на обединените нации прикани Япония да отсрочи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

Япония е трансформирала графика без да даде време или опция за консултация

МААЕ показва, че изхвърлянето на водата дава отговор на интернационалните стандарти и " няма да аргументи щета на околната среда ".

Съседните страни - Китай и Южна Корея, и организации като " Грийнпийс " обаче разкритикуваха проекта.

Бедствието през март 2011 година в Североизточна Япония докара до към 18 500 починали или изчезнали, като множеството от тях починаха в резултат на цунамито.

Десетки хиляди поданици към централата във Фукушима получиха заповед да се изтеглят от домовете си или избраха да го създадат по лично предпочитание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР