Японският министър-председател Фумио Кишида реши днес да смени няколко членове

...
Японският министър-председател Фумио Кишида реши днес да смени няколко членове
Коментари Харесай

Премиерът на Япония уволни четирима министри заради корупционен скандал

Японският министър-председател Фумио Кишида реши през днешния ден да смени няколко членове на кабинета, в това число основния представител на държавното управление, в отговор на скандал, обвързван с набиране на средства за политически цели, в който е забъркана най-голямата секта на ръководещата Либерално-демократическа партия (ЛДП), съобщи Киодо.

ЛДП бе подложена на рецензии на фона на изказванията, че фракцията, ръководена преди време министър-председателя Шиндзо Абе, погубен през 2022 година, не е заявила стотици милиони йени доходи от партийни акции за набиране на средства в отчетите за политическо финансиране, което е явен опит за основаване на секрети фондове, отбелязва японската организация.

Сред забърканите в абсурда с фондовете е основният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, който се чака да бъде сменен от някогашния външен министър Йошимаса Хаяши, член на четвъртата по величина секта в ЛДП, оповестиха държавни източници.

Министърът на стопанската система Ясутоши Нишимура, министърът на земеделието Ичиро Мияшита и министърът на вътрешните работи Джунджи Судзуки, които са членове на фракцията на Абе, подадоха своите оставки. Масовите оставки доведоха до доста необикновената обстановка ЛДП да няма представители на най-голямата секта на партията в кабинета.

Бившият министър на правораздаването Кен Сайто ще стане министър на стопанската система, а Тецуши Сакамото, някогашен министър, отговарящ за районната политика, ще бъде назначен за министър на земеделието, до момента в който Такеаки Мацумото ще бъде възобновен на поста министър на вътрешните работи, откакто загуби тази роля при последното разбъркване на кабинета, оповестиха държавните източници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР