Японският корен, или уасаби, е най-скъпия зеленчук в света и

...
Японският корен, или уасаби, е най-скъпия зеленчук в света и
Коментари Харесай

Познавате го добре, но знаехте ли, че той е най-скъпият зеленчук в света

Японският корен, или уасаби, е най-скъпия зарзават в света и е добре прочут на феновете на рибата и сушито. Първите сведения за уасаби се появяват преди повече от хиляда години. В Япония коренът е бил третиран като лечебно растение и най-много като противоотрова за рисковото рибно месо, което в Япония постоянно нормално се е консумирало сурово. Това обаче не са единствените здравословни свойства на японския корен. Как още това зелено растение въздейства на организма?

Уасаби е най-скъпият и един от най-пикантните зеленчуци в света

Уасаби е обвързван със зелето. Той пораства естествено в студени, сенчести планински потоци и сред сезоните в необработвани оризови полета.

Най-ценната част на растението са неговите коренища, които се употребяват тъкмо както познатия ни корен хрян. За да се извлече остротата и ароматът на растението, то би трябвало да се настърже - в противоположен случай коренът уасаби има тръпчив усет. В допълнение към корена, листата на растението също се употребяват в кулинарията.

Уасаби заема седмо място в скалата на най-пикантните храни в света (скалата на Сковил), само че действителната му пикантност се въздейства от доста спомагателни фактори.

Той е и най-скъпият зарзават в света. Поради тази причина уасаби, предлагано по рафтовете на супермаркетите, нормално съдържа дребни количества от растението, а останалите съставки са добавки, които наподобяват усета на растението.

Хранителни стойности на уасаби

Японският хрян съдържа почти 100 калории на 100 грама. Освен това в него се съдържат фибри, протеини и мазнини. Уасаби е растение, богато на: калий, натрий, калций, фосфор, желязо, цинк. Уасаби съдържа и витамини, като измежду тях са витамин А, С и витамини от група В.

Уасаби като антидот на рибното месо

Уасаби съдържа изотиоцианати, които имат мощно антимикробно деяние. Те потискат растежа на Escherichia coli и Staphyloccocus aureus. Коренът се употребява от японците от стотици години дружно с ястия, съдържащи сурова риба и морски блага. Смятало се е, че растението защищава от съдбовните последствия от потреблението на отровна риба, както и че подкрепя черния дроб в процесите на детоксикация. Освен това изотиоцианатите демонстрират противовъзпалително деяние, като облекчават болките при артрит и други

Противораково деяние на уасаби

Уасаби има и потискащо деяние върху растежа на раковите кафези. Доказано е, че той може да предотврати развиването на рак на гърдата, рак на стомаха и меланом. Именно изотиоцианатите в растението отстраняват свободните радикали в организма, които са виновни за растежа на раковите кафези.

Обтривки от уасаби при ревматизъм

Интересно е, че настърганият японски корен може да се употребява за подготвяне на обливания. Той има добър аналгетичен резултат при болки от ревматичен, нервозен и мускулен генезис. От друга страна, вдишването на аромата на настъргания корен е чудесно при инфекции на горните дихателни пътища - той отпушва носа и улеснява дишането.

Как може да се употребява уасаби в кухнята?

На пазара уасаби може да се откри под формата на коренища, стъбла, а може да се закупи и под формата на прахуляк или паста, осведоми actualno.com. Уасаби се употребява най-вече за подготвяне на суши, само че може сполучливо да се добави и към полски ястия от свинско месо, риба и дивеч. Уасаби на прахуляк може да се употребява за подготвяне на люти сосове или студени дипове към закуски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР