Японски учени откриха, че щамът на коронавируса се съхранява по-дълго

...
Японски учени откриха, че щамът на коронавируса се съхранява по-дълго
Коментари Харесай

Омикрон се оказа най-издръжливият във външна среда коронавирус

Японски учени откриха, че вариантът на ковид се съхранява по-дълго във външна среда, в сравнение с другите разновидности на вируса. На кожата той може да " живее " до едно денонощие. Това би могло да бъде един от факторите за високата инфекциозност на варианта, оповестява " N+1 ".

Изследователите преглеждат по какъв начин другите разновидности на ковид оцеляват на разнообразни повърхности: пластмаса и човешка кожа. Те фиксират оптималното време за оцеляване, в случай че вирусът, събран от повърхността, може да болести 50% от клетките в културата.

Омикрон демонстрира в това отношение най-хубави резултати. Той устоя 193,5 часа върху пластмаса и 21,1 часа върху кожа. Следва " алфа " разновидността на ковид - 191,3 часа върху пластмаса и 19,6 часа върху кожата. В " делта " индикаторите са 114 часа върху пластмаса и 16,8 часа върху кожата.

Също по този начин, учените откриват, че с цел да се отстрани " омикрон " върху пластмасата е нужна 15-секундна обработка с 40% етанол. На кожата всички варианти на ковид изчезват след 15-секундна обработка с 35%...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР