Японски учени от префектура Осака отгледаха в телцето на плъх

...
Японски учени от префектура Осака отгледаха в телцето на плъх
Коментари Харесай

Създадоха най-тънкия изкуствен кръвоносен съд

Японски учени от префектура Осака отгледаха в телцето на плъх най-тънкия в света неестествен кръвоносен съд, чийто диаметър не надвишава 1 милиметър.

Учените от Японския народен център за церебрални и сърдечносъдови проучвания се надяват да доведат технологията си до съвършенство и използването й да стане нормална здравна процедура след 5 години.

Независимо че става дума за неестествен кръвоносен съд, произходът му е натурален. Новосъздаденият кръвоносен съд е формиран напълно от протеини, които се съдържат в организма на гризача. Технологията се състои в това, че под кожата му се вкарва пръчица с дебелина 0,6 милиметра от неръждаем материал, да вземем за пример силикон. Организмът реагира към непознатото тяло и към него стартира да се създава колаген. Той обгръща пръчицата, формирайки по този метод бъдещия неестествен кръвоносен съд.

В рамките на осъществените опити сходна " мостра " остана два месеца под кожата на плъх. След това колагеновата тръбичка бе отделена от силиконовата пръчица и по този начин се получи неестествен кръвоносен съд. Той бе тестван у гризача. За половин година не бяха следени никакви отклонения.

" Това е релативно просто произвеждане. Ако се трансформират размерите на пръчицата, ще може да се получи неестествен кръвоносен съд с друга форма ", означиха учените.

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР