Японски и китайски биолози установиха, че рибите клоуни от вида

...
Японски и китайски биолози установиха, че рибите клоуни от вида
Коментари Харесай

Рибите клоуни имат елементарни математически способности

Японски и китайски биолози откриха, че рибите клоуни от типа Amphiprion ocellaris са способни да " преброят " белите линии по телата на евентуалните си съседи и да употребяват тези математически умения, с цел да разпознават възможните си съперници за достъп до морските анемони, с които живеят в симбиоза, заяви пресслужбата на Института за просвета и технологии в Окинава (OIST), Япония. 

Изследователите са разкрили, че рибите клоуни са най-агресивни към екземплярите, които сходно на самите тях имат три отвесни бели линии по тялото. Същевременно те доста по-рядко атакуват риби с две или една линия и съвсем постоянно пренебрегват тези, които ги нямат.  

" Това допуска, че рибите клоуни са в положение да преброят линиите и да дефинират по тях видовата принадлежност на неканения посетител ", споделя Кина Хаяши от изследователския екип от Института за просвета и технологии в Окинава.

Рибите клоуни спадат към значителен жанр лъчеперки, които населяват кораловите рифове в симбиоза с разнообразни типове морски анемони, написа Българска телеграфна агенция. Те живеят измежду пипалата на тези безгръбначни животни, което ги защищава от нападенията на по-големи хищници и им обезпечава непрекъснат ресурс от храна.

Биолозите от дълго време са забелязали, че рибите клоуни нормално не атакуват други риби, като се изключи представители на личния си тип, които считат за вероятни съперници за достъп до морските анемони. Хаяши и сътрудниците й са открили, че представителите на типа Amphiprion ocellaris разпознават вероятните съперници по броя на страничните им отвесни линии.

Учените са създали откритието, наблюдавайки по какъв начин колониите от клоуни реагират на разнообразни същински риби, както и на пластмасови макети с разнообразни цветове, сложени до анемоните. Експериментите са посочили, че представителите на типа Amphiprion ocellaris реагират най-агресивно на тези риби и макети, които имат три отвесни бели линии, до момента в който тези с минимален брой линии съвсем не притеглят вниманието им. 

Изследователите считат, че тази поведенческа специфичност разрешава на рибите клоуни да поддържат границите на териториалните си владения, изразходвайки минимални старания, като не хабят сила да атакуват риби, които заемат други екологични ниши и не съставляват опасност.

Умението също по този начин им оказва помощ да поддържат обществена подчиненост, защото броят на линиите по тялото на рибата смешник зависи от позицията им в групата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР