Японската космическа агенция (Jaxa) обяви, че ще се опита да

...
Японската космическа агенция (Jaxa) обяви, че ще се опита да
Коментари Харесай

Японската космическа агенция ще направи още един опит да събуди лунната си сонда

Японската галактическа организация (Jaxa) разгласи, че ще се опита да съживи лунната си сонда SLIM, която е в бездънен сън от началото на март, за втора лунна нощ, откакто към този момент претърпя първата, съобщи Агенция Франс Прес.


" Надяваме се, че ще има задоволително слънчева светлина върху слънчевите кафези, с цел да стартираме SLIM ", съобщи Jaxa в X, добавяйки, че екипите ѝ ще стартират работа неотложно за рестартиране на сондата.

Агенцията добави, че не знае дали SLIM ще реагира, откакто е бил изложен на рисков мраз.

Модулът SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) сполучливо кацна на Луната на 20 януари, с което Япония стана петата страна, кацнала на естествения сателит на Земята след Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Китай и Индия.

Но заради проблем с мотора през последните няколко десетки метра от спускането SLIM се приземи под ъгъл, което лиши фотоволтаичните му кафези, ориентирани към запад, от слънчева светлина.

След първичен интервал на неактивност, сондата е задействана още веднъж в края на февруари, преживявайки две седмици лунна нощ, преди да бъде още веднъж приспана при започване на март.

SLIM се приземи в дребен кратер с диаметър по-малко от 300 метра, наименуван Шиоли. Преди да бъде изключен, галактическият уред съумя да разтовари двата си минироувъра, които трябваше да извършат разбори на скали от вътрешната конструкция на Луната (лунната мантия), за които към момента се знае доста малко.

Друга сонда, " Одисей ", ръководена от американската компания Intuitive Machines, съумя да кацне на Луната в края на февруари, също по некоординиран метод, само че беше дефинитивно изключена, оповестиха от компанията, като в началото се надяваха да я задействат още веднъж след лунната нощ.

Одисей беше сондата, която се приземи най-южно на Луната - област, която съставлява необикновен интерес за огромните сили, защото съдържа вода под формата на лед.

НАСА се надява в последна сметка да изпрати астронавти на Луната в границите на задачите си " Артемида ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР