Японската корпорация Toyota обяви, че започва тестовете на експериментален прототип

...
Японската корпорация Toyota обяви, че започва тестовете на експериментален прототип
Коментари Харесай

Toyota представи експериментален Prius със слънчеви батерии с висок КПД

Японската корпорация Toyota разгласи, че стартира тестванията на пробен първообраз на хибридния автомобил Prius, затрупан със слънчеви панели. Уеб порталът Electrek заяви, че в безоблачен ден зареждането от слънцето прибавя най-малко 50 км пробег .

Да отбележим, че предходната година Toyota към този момент опитва с слагането на слънчеви акумулатори на покривите на колите. Но тези панели бяха с дребна мощ и по време на придвижване можеха да прибавят сила на спомагателната акумулаторна батерия, употребена за зареждане на бордовата електроника и периферните устройства, без мотора. При паркиран автомобил, слънчевите панели добавяха едвам 6,1 спомагателни километри.

В показания нов първообраз на Prius се употребяват многослойни слънчеви панели на Sharp, предопределени за зареждане точно на главния акумулаторен блок на хибрида. Използваните нови слънчеви акумулатори имат КПД 34%, което е съвсем пет пъти повече от техните прародители.

Слънчевите панели са сложени на капаците и на тавана на пробния автомобил. С тяхна помощ, в безоблачен ден паркираният на открито автомобил получава сила за спомагателни 44,5 км пробег, а по време на придвижване се прибавя заряд за спомагателни 56,3 км.

На пръв взор 50 км не наподобяват доста, само че батерията на общоприетият хибрид Prius обезпечава даже и по-малко – единствено 40 км, до момента в който новите Prius PHV могат да изминат единствено с електричество до 68 км. Но да не забравяме, че при ежедневните пътувания в градовете в множеството случаи не е нужен пробег повече от 20-30 км.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР