Японската икономика, силно засегната от пандемия, се сви рекордно през

...
Японската икономика, силно засегната от пандемия, се сви рекордно през
Коментари Харесай

Японската икономика се сви рекордно през второто тримесечие

Японската стопанска система, мощно наранена от пандемия, се сви рекордно през последното тримесечие. Към момента стартира обновяване на вируса, което още повече заплашва да забави нежното възобновяване, предава Bloomberg.

Анализатори считат, че брутният вътрешен артикул се свива с годишен ритъм от 27% през второто тримесечие. Това значи, че третата по величина стопанска система в света ще понижи размера си за три следващи тримесечия, наранена първо от комерсиалните война и повишението на налога върху продажбите, а по-късно от вируса.

Спадът на стопанската система на Япония следва мрачни трендове на други огромни страни, в които въздействието на Covid-19 е доста съществено. Съединени американски щати, където вирусът към момента бушува, се сви с съвсем една трета последна четвърт.
 Износът на Япония се срина с двуцифрен ритъм, което дава обещание продължителна криза
Износът на Япония се срина с двуцифрен ритъм, което дава обещание продължителна криза

Прогнозата е, че банкрутите и безработицата занапред ще нарастват; от МВФ предвиждат по-нисък растеж на световното стопанство следващата година

Петседмичното изключително състояние в цялата страна опустоши потреблението през второто тримесечие, хората останаха по домовете си и бизнеса се затвори, само че продажбите на дребно и продукцията на фабриките демонстрират признаци за възобновяване.

Отвъдморските гости в Япония са намалели с 99,9% през второто тримесечие на годишна база, като затрудняват туристическата промишленост, която беше една от мощните страни за триумф на мандата на премиера Шиндзо Абе.

Най-големият фактор, замъгляващ вероятността, е траекторията на самата пандемия. " Какво ще се случи по-късно в действителност зависи от Covid-19 ", сподели икономистът Йошики Шинке от Dai-Ichi Life Research Institute. " Не мисля, че скоро стопанската система ще се върне към равнищата от пандемия. "

Смъртният брой на Япония от малко над 1000 е към момента мъничък в съпоставяне със Съединени американски щати и някои други страни, само че неотдавнашен скок на нови инфекции - с още 206 доказани в Токио в четвъртък - би могъл да претегли възобновяване, в случай че хората станат прекомерно страшни да пътуват, яжте или пазарувайте.

Правителствените ограничения на стойност над 40% от Брутният вътрешен продукт, в това число дотациите за опазване на работа, гаранциите за заем и раздаването на пари в брой, помогнаха да се предотврати вълна на банкрути и формалния % на безработицата, само че икономистите към момента чакат повече помощ през есента.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР