Японската икономика ще се свие с 2% на годишна база

...
Японската икономика ще се свие с 2% на годишна база
Коментари Харесай

BNP Paribas: Отмяната на Олимпиадата ще удари финансовата система на Япония

Японската стопанска система ще се свие с 2% на годишна база през първото тримесечие, предвиждат от финансовата компания.

Ако коронавирусът докара до анулацията на олимпйските игри в Токио, това ще докара до разтърсвания на финансовата система в Япония, а шокът може да прилича на европейската дългова рецесия, съобщи Рютаро Коно, икономист в BNP Paribas, представен от Bloomberg.

„ Освен загубата на входящи разноски от туризъм, анулирани олимпийски игри биха довели до скок на необслужваните заеми в туризма и пазара на недвижими парцели “, отбелязва Коно в отчета на BNP Paribas. Според него японското държавно управление евентуално ще отговори с разпределянето на разноски в поддръжка на стопанската система и с въвеждането на избавителни проекти за намиращите се в сложна обстановка районни банки.

По думите му Японската централна банка евентуално ще обезпечава заеми на банковия бранш на негативни лихви.

В най-лошия сюжет международната стопанска система ще навлезе в криза, Япония може да усети отрицателен резултат, сходен на този в Европа през 2010 година Тогава държавните заеми на банките предизвикаха финансови усложнения и това се отрази мощно върху банковия бранш.

„ Ако Олимпиадата бъде анулирана, японската стопанска система ще бъде принудена да се оправя сама с проблемите във финансовата система “, счита той.

Министър-председателят Шиндзо Абе през тази седмица разгласи, че учебните заведения в страната ще бъдат затворени и прикани всички огромни събития да бъдат анулирани. „ Ако сегашната обстановка продължи да се развива по този начин, японската стопанска система ще се свие с над 2% на годишна база през първото тримесечие на тази година “, предвижда Коно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР