Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) обяви във вторник, че

...
Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) обяви във вторник, че
Коментари Харесай

Япония ще направи нов опит да събуди лунната си сонда SLIM

Японската организация за аерокосмически проучвания (ДЖАКСА) разгласи във вторник, че ще се опита да разсъни лунната си сонда SLIM, която е в бездънен сън от началото на март, съобщи Агенция Франс Прес.

" Надяваме се, че ще има задоволително светлина върху слънчевите кафези, с цел да стартираме SLIM " , написаха от организацията в обществената мрежа " Екс ". От ДЖАКСА прецизираха, че екипите ѝ ще стартират през днешния ден работа в опит за повторното задействане на сондата.

Japan's SLIM moon probe unexpectedly survives lunar night
— Reuters (@Reuters)
Не се знае дали SLIM ще реагира във вторник вечерта, откакто апаратът беше изложен на рисков мраз, отбелязва Агенция Франс Прес.

На 20 януари модулът SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) успешно осъществи доста тъкмо кацане на Луната, с което Япония стана петата страна, сполучливо достигнала до  естествения сателит на Земята след Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Китай и Индия.

Но поради проблем с мотора в последните над 50 метра от спускането SLIM се приземи под ъгъл, което лиши фотоволтаичните му кафези от слънчева светлина.

След първичен интервал на неактивност, сондата заработи още веднъж в края на февруари, откакто претърпя две седмици на лунна нощ. В началото на март апаратът още веднъж беше приспан. 

SLIM се приземи в дребен лунен кратер с диаметър по-малко от 300 метра, наименуван Шиоли. Преди да бъде изключен, галактическият уред съумя да задейства обикновено двата си минироувъра, които трябваше да извършат разбори на скали от лунната тога, която към момента е доста едва проучена.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР