Япония започна втория етап на изпускането на пречистени отработени води

...
Япония започна втория етап на изпускането на пречистени отработени води
Коментари Харесай

Япония започна второто изхвърляне на води от АЕЦ Фукушима

Япония стартира втория стадий на изпускането на пречистени отработени води от развалената атомна електроцентрала " Фукушима " в Тихия океан, откакто при първия стадий в интервала от 24 август и 11 септември не бяха надхвърлени откритите безвредни нива на замърсяване, съобщи Йонхап.

Очаква се втората фаза на изпускането, почнала през днешния ден сутринта, да продължи до 23 октомври, съгласно известия в японски медии, Общо в океана ще бъдат изхвърлени 7800 тона вода, съвсем същото количество, като това от първия интервал. Дневното ще се изхвърлят по 460 тона вода.

Компанията оператор на развалената АЕЦ " Фукушима ", ТЕПКО, възнамерява да изпусне водата, съхранявана в резервоари, след пречистването ѝ посредством специфична система през тунел, достигащна 1 км във вътрешността в океана. При пречистването са били отстранени 62 типа радиоактивни субстанции, като се изключи трития, който може да бъде понижен до интернационално признатото безвредно ниво посредством разреждане с морска вода.

Японското държавно управление, управляващите на на префектура Фукушима и ТЕПКО постоянно проучват концентрацията на тритий в морската вода и рибата към атомната електроцентрала от началото на първото изхвърляне и не оповестяват за отклонения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР