Япония ще освободи допълнителни 15 милиона барела от петролните си

...
Япония ще освободи допълнителни 15 милиона барела от петролните си
Коментари Харесай

Япония ще освободи 15 млн. барела петрол от запасите си


Япония ще освободи спомагателни 15 милиона барела от петролните си ресурси като част от координираните старания на членовете на Международната организация по силата (МАЕ) да стабилизират пазара на фона на нашествието на Русия в Украйна, заяви Киодо, базирайки се на изказване на държавното управление в Токио.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3915
Освобождаването, включващо частни и държавни запаси, ще бъде едно от най-големите в историята на Япония. 

МАЕ, сплотяваща 31 страни членки, ще предприеме групово освобождение на петролни ресурси възлизащи на 120 милиона барела. На Съединени американски щати се пада половината от това количество - част от 180-те милиона барела, чието освобождение, разпределено в период от шест месеца, разгласи персонално президентът Джо Байдън предишния месец.

Приносът на Япония към интернационалната самодейност ще е вторият по величина след този на Съединените щати, сподели министър председателят Фумио Кишида.

" Япония ще направи каквото може предварително ", съобщи той. По-рано азиатската страна се ангажира да освободи от запаса си 7,5 милиона барела нефт, които се равняват на към четири дни вътрешно ползване.

Към края на януари Япония има ресурси от нефт, посредством които може да покрие вътрешното си ползване за 146 дни от държавните запаси и още 87 дни от частни запаси. Освен това страната има и запаси за още три дни в съдействие със страни производителки на нефт.

Членките на МАЕ реализираха единодушие на изключителна министерска среща по-рано през сегашния месец за спомагателното освобождение, належащо за стабилизиране на международния енергиен пазар.

Изпълнителният шеф на организацията Фатих Бирол заяви през вчерашния ден в " Туитър ", че взаимното освобождение включва 60-те милиона барела, предоставени от Съединените щати като част от общото освобождение на количества от техния стратегически петролен запас, а повече детайлности за съответни количества от останалите страни членки ще бъдат оповестени скоро.    

Взетото решение съставлява второто координирано освобождение на петролни ресурси от основаната в Париж организация от началото на подхванатата инвазия на Москва на 24 февруари. Членките на МАЕ към този момент дадоха обещание да пуснат на пазара общо 62,7 милиона барела през март.

Предстоящото освобождение на нефт от запасите на членуващите в МАЕ страни ще бъде петото групово деяние за потребление на ресурси за незабавни случаи след подхванати сходни ограничения през 1991 година, 2005 година, 2011 година и на 1 март 2022 година.

Членките на МАЕ обявиха, че Русия, третият по величина производител на нефт в света и главен експортьор на петролни артикули, играе голяма роля на международния енергиен пазар и обстановката продължава да оказва доста напрежение, което води до нараснали съмнения на цените, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР