Япония се подготвя за голяма промяна на имиграционната си политика,

...
Япония се подготвя за голяма промяна на имиграционната си политика,
Коментари Харесай

Япония готви мащабна промяна на имиграционната си политика

Япония се приготвя за огромна смяна на имиграционната си политика, която ще разреши на чужденци, работещи в някои браншове, да останат в страната за непрекъснато, съобщи Ройтерс, цитирайки представител на Министерството на правораздаването.

Промяната може да влезе в действие още през фискалната 2022 година, като тя се базира на закон от 2019 година, съгласно който служащите от 14 бранша, измежду които земеделието и строителството, могат да обитава в страната до пет години, без обаче членове на фамилиите си.

Правителството от дълго време търси способи да облекчи тези ограничавания, които фирмите показват като една от аргументите да заобикалят да наемат сходни чиновници.

Ако проверката влезе в действие, тези служащи, главно от Китай и Виетнам, ще имат право да възобновяват визите си безграничен брой пъти и да доведат в страната фамилиите си – нещо, на което сега имат право квалифицираните задгранични служащи.

Имиграцията отдавна е табу в Япония, където мнозина ценят етническата еднородност. Натискът за отваряне на границите на страната обаче нараства на фона на дефицита на работна ръка и застаряващото население.

„ Тъй като намаляващото население се трансформира в по-сериозен проблем и в случай че Япония желае да бъде обсъждана като привлекателна локация за задгранични служащи, тя би трябвало да комуникира със света, че разполага с подобаващата конструкция, с цел да ги приветства “, разяснява Тошихиро Менджу, ръководещ шеф на мозъчния концерн Japan Center for International Exchange

Законът от 2019 година имаше за цел да притегли към 345 хиляди служащи в границите на пет години, само че потокът от имигранти се задържа на равнище от към 3000 на месец преди пандемията от COVID-19 да докара до затваряне на границите.

Към края на 2020 година в Япония е имало 1,72 милиона задгранични служащи от общо 125,8 милиона население. Те са едвам 2,5 % от всички работещи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР