Япония се готви за ново разрушително земетресение, което може да

...
Япония се готви за ново разрушително земетресение, което може да
Коментари Харесай

Най-големият град в света се готви за чудовищно земетресение

Япония се готви за ново разрушително земетресение, което може да убие хиляди и да принуди милиони да изоставен столицата Токио.

Най-големият град в света, измерен съгласно застроената повърхност, е дом на 38 милиона души, като множеството от тях знаят, че чудовищният трус може да се случи във всеки един миг.

През 1923 година Токио бе изработен неразпознаваем, когато земетресение 7/9 по Рихтер удари югоизточно от азиатския мегаград.

Сметнато е, че сред 105 000 и 142 000 души са били убити вследствие на труса, изравнил със земята огромни елементи от японската столица.

Мнозина от починалите са изгорели живи, тъй като трусът е блъснал малко преди обяд, когато доста от жителите на японската столица са приготвяли храната си над печките с дърва.

Сега анализатори се опасяват, че чудовищното земетресение може да се повтори през идните 30 години. Д-р Джон Дъглас от Университета Стратклайд споделя, че "въпросът не е дали, а по кое време ".

Говорейки пред в. "Дейли Стар ", специалистът по земетресенията прибавя: "Редица японски откриватели и организации са разгласили оценки на опцията за трусове и трусовете на земята през идните три години. Картите демонстрират, че има огромна възможност за евентуално разрушително земетресение в Токио през идните десетилетия ".

Япония е постигнала големи триумфи при построяването на устойчива на трусове инфраструктура през последните десетилетия и жителите ѝ са добре готови да се оправят с последствията на ежедневните земетресения.

Д-р Дъглъс прибавя: "Друга напреднала технология, която е добре развита в Япония, е системата за ранно предизвестие, с която появяването на евентуално огромни земетресения се засича много ранно преди разрушителните талази да имат време да доближат до инфраструктурата и по този начин могат да бъдат подхванати ограничения за понижаване на риска ".

"Пример за това е автоматизираното прекъсване на придвижването на влаковете-стрели, при положение, че мощно земетресение е засечено. Това предотврятява дерайлирането на влаковете от мощното тресене ", прибавя той.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР