Япония реши да изхвърли в океана вода от атомната електроцентрала

...
Япония реши да изхвърли в океана вода от атомната електроцентрала
Коментари Харесай

Япония ще изхвърля в морето вода от Фукушима

Япония реши да изхвърли в океана вода от атомната електроцентрала Фукушима, която претърпя тежка повреда по време на земетресение и цунами през 2011 година

Става дума за над 1 млн. тона вода, с която се охлажда горивото на трите аварирали реактора. Решението бе мъчно, защото водата не може да бъде напълно пречистена от радиоактивните субстанции. Тя съдържа тритий - радиоактивен изотоп на водорода, който не може да бъде извлечен от нея.

Капацитетът на резервоарите, в които съхраняват водата, към този момент се изчерпва. Планът е водата да се филтрира още веднъж и изхвърлянето в океана да стартира след две години. Очаква се процесът да продължи десетилетия.

Днешното решение на държавното управление беше дълго отлагано поради съпротивата на еколози и на риболовната промишленост в Япония.

То провокира безпокойствие и възражения на прилежащите страни.

Китайското външно министерство окачестви проекта като " извънредно безконтролен ". Правителството на Южна Корея разгласи, че ще предприеме ограничения за отбрана на популацията си и ще уведоми Международната организация по атомна сила за своите терзания от дейностите на Япония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР