Япония отдавна е изправена пред остър недостиг на работна ръка

...
Япония отдавна е изправена пред остър недостиг на работна ръка
Коментари Харесай

Вендинг машини ще продават безмитни стоки в Япония

Япония от дълго време е изправена пред изострен дефицит на работна ръка поради застаряващото население и неприязънта на локалните против имигрантите. Особено тежък е казусът в бранша на услугите, където мъчно се намират чиновници, говорещи непознати езици.

За да се оправи, скоро Токио ще стартира да замества продавачите на безмитни артикули с вендинг машини, предава The South China Morning Post. Те ще бъдат ситуирани на летищата, огромните жп гари и други известни туристически дестинации, прецизира изданието.

Според чиновници на Японската организация по туризъм, известни безмитни артикули - като козметика и часовници от висок клас - ще бъдат измежду първите продукти, които ще бъдат предлагани. Автоматите изискват всеки, който закупи безмитен продукт, да даде данни от паспорта си. Машината ще употребява технология за различаване на лица, с цел да удостовери самоличността на купувача.

След това машините автоматизирано ще изпращат записите за всяка продажба в японската система за митническо освобождение, тъй че пасажерите ще могат гладко да изоставен страната в края на визитата си.

В момента от чиновниците в безмитните магазини би трябвало ръчно да ревизират самоличността чужденците, което неведнъж усложнява процедурата.

Официален представител на туристическото ведомство на страната изясни, че новите технологии за различаване на лица, както и възходящата известност и съществуването на автомати, които употребяват Интернет на нещата, разрешават на такива машини да правят процеси, които преди този момент не можеха. " Ето за какво, в случай че нашите поръчки бъдат утвърдени, се надяваме да използваме автомати, с цел да разтеглим продажбите до повече селски региони, където е по-трудно да се намерят хора, знаещи езици, разнообразни от японския ", сподели той.

Правителството ще включи проекта в своите оферти за данъчна промяна за фискалната 2020 година. Туристическата организация се надява първите безмитни автомати да стартират да работят година по-късно. " Не мога да ви дам прецизен брой какъв брой машини могат да бъдат въведени, само че след оповестяването на нашия проект доста производители изявиха предпочитание за създаване на оборудването ", съобщи служителят на ведомството.

Според националната статистика на Япония през 2018 година 8,38 милиона китайски туристи са посетили Япония. Туристите от Южна Корея са били 7,54 милиона, от Тайван - 4,76 милиона, а от Хонконг - 2,21 милиона.

За да се отговори на търсенето от този приток на пасажери, броят на безмитните магазини в Япония се е нараснал пет пъти единствено през последните 5 години до към 52 000 търговски обекта. Много от тези магазини обаче не съумяват да намерят личен състав, който да може да приказва различен език и да поддържа връзка с задграничните пасажери.

Отчасти това е по този начин, тъй като японското обучение дава приоритет на владеенето на британски език пред езиците на околните си съседи. В резултат на това има относително малко хора, които владеят китайски или корейски език, а тези, които имат такива езикови умения, са в положение да си обезпечат добре платени работни места.

Япония също има влошаващ се дефицит на работна ръка - завещание от намаляващото население и намаляваща раждаемост, която ще става все по-остра през идващите години. Един непряк резултат от обстановката е свиването на популацията в селските региони, което държавното управление се пробва да преодолее посредством засиленото използване на нови технологии.

Анализатори споделят, че този непрестанно намаляващ набор от гении значи, че фирмите се нуждаят от по-голяма успеваемост от съществуващия си личен състав, което не постоянно е допустимо. Другото решение е компаниите да намират по-иновативни решения.

Повече от 24,4 милиона задгранични туристи са пристигнали в Япония през първите девет месеца на 2019 година, а нацията е на път да надмине миналогодишния брой от 31,19 милиона гости, макар протестът на южнокорейските туристи заради разликите в мнението на Сеул и Токио по отношение на историческото мнение въпроси.

Разходите от задгранични туристи през 2018 година се повишиха с 25,8 на 100 по отношение на миналата година до рекордните 4,51 трилиона (41,6 милиарда щатски долара). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР