Япония обещава да засили „стратегическото сътрудничество“ със САЩ и Южна Корея на историческа среща

...
Японският премиер Фумио Кишида обеща да засили тристранното стратегическо сътрудничество“
Коментари Харесай

Японският премиер Фумио Кишида обеща да засили „тристранното стратегическо сътрудничество“ със Съединените щати и Южна Корея по време на първата по рода си самостоятелна среща на върха между лидерите на трите нации в петък в Кемп Дейвид.

По време на историческата среща Кишида подчерта необходимостта от укрепване на партньорството между трите нации, със силен акцент върху нарастващите ядрени и ракетни заплахи от Северна Корея.

„При такива обстоятелства да накараме нашето тристранно стратегическо сътрудничество да процъфтява и да процъфтява е съвсем логично и почти неизбежно и е необходимо в тази епоха“, каза той пред тълпата.

„Ние тримата тук днес декларираме решимостта си да поставим началото на нова ера на партньорство между Япония, САЩ, Корея (Република Корея).“

В допълнение към общата севернокорейска система за предупреждение за ракети, която трите страни създадоха от миналия ноември, Кишида обяви нови мерки за борба с агресията в региона.

Те включват пълно прилагане на санкциите, сътрудничество в Съвета за сигурност на ООН, където и трите нации ще бъдат държави-членки през 2024 г., и наблюдение на кибернетичните дейности на Северна Корея – смятан „източник на финансиране за ядрени и ракетни разработки и други въпроси, “, обясни премиерът.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол, президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида присъстват на съвместна пресконференция по време на тристранната среща на върха в Кемп Дейвид на 18 август. Южнокорейският президент Юн Сук Йол, президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида присъстват на съвместна пресконференция по време на тристранната среща на върха в Кемп Дейвид на 18 август. Евелин Хокщайн/Ройтерс

Кишида също обяви годишни повтарящи се срещи на върха между трите страни, включително срещи между няколко от висшите официални лица на нациите, включително министрите на външните работи, отбраната и съветниците по националната сигурност, заедно с министрите на финансите, промишлеността и търговията.

Въпреки няколкото нови инициативи за възпиране на севернокорейската агресия, каза Кишида, „пътят е отворен за диалог със Северна Корея“.

„Ще продължим да работим за по-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство между трите страни, за да защитим свободен и открит международен ред, основан на върховенството на закона“, заключи Кишида.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР