Япония направи демарш пред Китай заради китайски военен кораб, плаващ

...
Япония направи демарш пред Китай заради китайски военен кораб, плаващ
Коментари Харесай

Япония протестира срещу плаването на китайския флот в близост до спорни острови

Япония направи демарш пред Китай поради китайски боен транспортен съд, плаващ наоколо до противоречиви острови, заяви японски чиновник, откакто се появиха известия, че Русия също е изпратила собствен боен транспортен съд в региона.

Островчетата в Източнокитайско море, известни като Сенкаку в Токио и Дяоюй в Пекин, са в центъра на дълготраен спор сред Япония и Китай.
Японски публични лица постоянно стачкуват против наличието на китайски кораби на бреговата защита във водите наоколо до островите, само че съгласно публичната телевизия NHK за първи път от 2018 година насам там е видян транспортен съд на военноморските сили.

Тази заран към 7:44 ч. (2244 GMT в неделя) фрегата на китайските военноморски сили " е видяна да навлиза в прилежащите на Япония води " югозападно от един от следените от Токио острови, се споделя в изказване на японското министерство на защитата.

Прилежащите води са 12-милна линия , която се простира отвън териториалните води.

" Изразихме сериозна угриженост и внесохме по дипломатически път митинга си до китайската страна и ги призовахме да предотвратят повтарянето " на сходни произшествия, съобщи пред кореспонденти заместник-главният секретар на кабинета Сейджи Кихара.

Островчетата " са японска територия както от позиция на историята, по този начин и на интернационалното право ", добави той.

Отделно от това тази заран в прилежащите води на противоречивите острови е бил видян и съветски боен транспортен съд, оповестиха NHK, Jiji Press и други японски медии, като се позоваха на анонимни източници от Министерството на защитата.

От министерството не можаха да потвърдят незабавно информацията , оповестява Агенция Франс Прес.

През май китайски и съветски изтребители направиха взаимни полети наоколо до източноазиатската страна, до момента в който водачите на така наречен четиристранен блок - Япония, Съединени американски щати, Австралия и Индия, се срещаха в Токио.

Въпреки че самолетите не са нарушили териториалното въздушно пространство , Япония съобщи, че ходът е бил " провокативен ", като се има поради, че времето е съвпаднало със срещата на върха на водачите.

Пекин съобщи, че полетите са били част от китайския и съветския " годишен проект за военно съдействие ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР