Януш Корчак е полски детски писател, педагог, педиатър и обществен

...
Януш Корчак е полски детски писател, педагог, педиатър и обществен
Коментари Харесай

Корчак: Никога не правете на чуждо дете това, което не искате да направят на вaшето

 Януш Корчак е полски детски публицист, възпитател, педиатър и публичен активист от еврейски генезис, който рискува живота си на три пъти, поради мощната си обич към децата. Преди окупацията на Полша Януш взема решение да не емигрира в Палестина, с цел да не остави сиропиталището, което ръководи, на произвола на ориста в навечерието на най-ужасните събития. Когато всички жители на сиропиталището са качени на влака, отиващ в концентрационен лагер, по пътя Корчак разказвал на децата приказки, с цел да ги отвлече от мъчителните мисли. Към него се доближил един SS офицер и го попитал:

Вие ли написахте " Крал Матиуш "? Четох тази книга като дете. Много е добра. Вие сте свободен.
- А децата?
- Децата отиват. Но вие можете да напуснете вагона.
- Грешите. Не мога. Не всички хора са мръсници.
Никой от очевидците на този диалог не е останал жив. 

 Януш Корчак - учителят, който отхвърля да остави възпитаниците си на прага на газовата камера. Въпреки че е могъл да се избави, той умира в немския концлагер Треблинка, дружно със своите възпитаници - деца от Варшавския дом за сираци. След всичко казано, може повече нищо да не знаете за Корчак. Вижте 10 съвета за образование на децата, предложени от този необикновен човек.

1. Не очаквайте, че детето ви ще наподобява на вас, или на това, което вие желаете. Помогнете му да стане себе си.

2. Не искайте от детето си да се отплаща за всичко, което сте създали за него. Вие му дадохте живот, по какъв начин изобщо може да ви се отблагодари? Той ще даде живот на различен, a той на трети и това е необратима признателност.

3. Не вменявайте на децата си своите страхове, с цел да не останете на остарели години единствено с една филия самун. Това, което посеете, това ще пожънете.

4. Не се отнасяйте към проблемите на детето ви с неуважение. Животът е даден на всеки съгласно силите му и бъдете сигурни, че му е мъчно не по-малко от вас, а може би и повече, тъй като то няма опит.

5. Не унижавайте в никакъв случай детето си.

6. Не забравяйте, че най-важната среща на човек е срещата с децата му. Обърнете им повече внимание - в никакъв случай не можем да знаем кого срещаме в детето против нас.

7. Не се измъчвайте, в случай че не можете да извършите нещо за детето си. Просто помнете: за детето не е направено задоволително, в случай че не е направено всичко допустимо.

8. Детето - това не е тиранин, който превзема целия ви живот, не просто плод на вашата плът и кръв. Това е скъпоценна чаша, която животът ви е дал да съхраните и да развиете с креативен огън. 

9. Научете се да обичате и непознатите деца. Никога не правете на непознато дете това, което не желаете да създадат на вашето.

10. Обичайте детето си, каквото и да бъде то - бездарно, несполучливо, пораснало. Общувайте с него и се радвайте, тъй като детето - това е празник, който към момента е с вас.

Инфо: www.highviewart.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР