Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и

...
Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и
Коментари Харесай

Медицинските сестри: Една година лъжи

Янина Здравкова е дълготраен публицист в областта на опазването на здравето и обществената политика.

На 1 март медицинските сестри още веднъж ще излязат на шествие, година след началото на митингите за по-добри хонорари и условия на труд. За една година те реализираха малко от това, за което упорстват, само че за сметка на това чуха десетки обещания, преглътнаха много неистини и бяха обект на откровена подигравка от страна на ръководещите. И е напълно разумно да продължат да стачкуват. Най-малкото тъй като огромна част от това, което желаят, не може да се купи непосредствено от властта, нито да са анулира или разпореди като винетка до Мировяне. Сестрите не желаят единствено по-високи заплати, а обикновено, законно и заслужено функционираща здравна система, а това е непостижимо за кабинета, Народното събрание и ГЕРБ.

През пролетта на 2019 година медицинските сестри, без значение и срещу волята на наложителната си съсловна си организация и на синдикатите, започнаха митинги с съществени претенции за базово заплащане от две минимални работни заплати, съблюдаване на трудовото законодателство - при нощни и изключителни наряди, и унищожаване на комерсиалните сдружения в здравния бранш. Заради тоталното неглижиране в последните 20 години на специалността на експертите по здравни грижи - сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, у нас съотношението лекари/сестри към този момент е съвсем 1 към 1, а базовият най-малко е на един доктор да се падат две сестри.

Средната възраст на тези експерти е изумителните 55 години. Преди година на доста места - общински и даже регионални лечебни заведения, детски ясли и градини, възнагражденията на сестрите не доближиха даже изискваните от груповия трудов контракт 950 лева, защото лечебни заведения и общини твърдяха, че нямат толкоз пари. Масово сестрите или работят на две места, или на едно, само че с безкрайни изключителни наряди, които се заплащат мизерно. Стандарт на здравни грижи няма, няма и условие за обезпечен брой сестри за контракт със здравната каса - както е при лекарите, по тази причина и

първото перо, от което лечебните заведения вземат решение да пестят, е от заплати и брой на сестри.

Понеже тяхната работа може да се прави или от санитари, или от околните на пациента, или от никого.

Властта реагира по нормалния си метод - няколко срещи персонално с премиера Бойко Борисов и серия от нагли неистини по какъв начин в система, която зависи от приходите си, в лечебни заведения, които са търговски сдружения и не могат да получават държавни дотации, а на част от тях здравно министерство не може и да подрежда по какъв начин да разпределят разноските си, страната ще налее десетки милиони, с които ще се усилят заплатите на сестрите. Първо се дадоха обещание 30 милиона лв. - сестрите не видяха нищо от тях, след това цели 50 - за сестрите още веднъж нищо, след това се оказа, че не били 50, а 6, а пък 50-те отишли за педиатрия... В деяние влезе и друга част от безотказния боеприпас - отсрочване с работни групи, разбори, инспекции, дълго писане на наредби и методики. Сестрите не стопираха да стачкуват, а лечебните заведения не започнаха да им заплащат кой знае какъв брой повече. Но пък водачът на митинга на сестрите Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от частната болница, в която работеше.

През декември се задейства различен типичен прийом - разделяй и владей - министър председателят Борисов изиска лекарите да се откажат от част от заплатите си в интерес на сестрите - " в случай че лекарят взима 12 хиляди лв., да вземем за пример, ще си понижи неговата заплата и по този начин ще даде на сестрите ", раздразнителен от палатковия лагер пред Министерския съвет. И, естествено, тъй като не може да разпореди каквото и да било градивно,

Борисов даде обещание обичаното си - пата-кюта - инспекции по лечебните заведения

за злоупотреби. Засега има една " хваната " болница - в Раднево, където личният състав не е получавал заплати от предходната година, само че избрани чиновници - двойно и тройно.

Докато сестрите настойчиво не се отказваха, опъваха палатки през Министерството на здравеопазването (МЗ) и подаваха групови оставки, здравно министерство извади последния си коз - регламентирана в закона опция за частни практики за медицински сестри и акушерки. В момента те нямат право да работят независимо, по тази причина и го вършат на черно - най-много с обгрижване на хронично заболели, възрастни и преди малко изписани от болница. Макар сходна грижа да следва да е част от публичната здравноосигурителна система, тя не е, не се и планува да бъде - законът единствено ще разреши на експертите по здравни грижи да вършат легално инжекции отвън актуалните лечебни заведения, само че здравната каса няма да заплаща за това. Като не могат лечебните заведения да заплащат на сестрите, дано най-малко им дадем опция сами да изкарват пари от пациентите, е логиката на Министерство на здравеопазването.

Дори и това обаче се приема с запаси. Законът е сред първо и второ четене в Народното събрание и не се харесва и на " Обединени патриоти ", и на Българска социалистическа партия, и на лекарския съюз, тъй като сестрите можело да получат прекомерно доста пълномощия и да станат рискови за пациентите. Понеже в този момент, когато независимите им практики са изцяло отвън регулация, не са.

Същите ремонти би трябвало да задължат и частните лечебни заведения да съблюдават правила за образуване на заплатите на личния състав си по този начин, че да се подсигурява, че най-малко 50 на 100 от приходите от здравната каса ще отиват за хонорари, а заплатите на сестрите и лекарите да се разпределят най-малко в съответствие 1 към 1.6, т.е., в случай че доктор получава 1600 лева, заплатата на сестрата да е най-малко 1000 лева Докато в държавните и общинските лечебни заведения за заплати по този начин или другояче отиват надалеч над 50 на 100 от приходите, в частните не е по този начин, по тази причина и те са срещу сходни промени, а част от протестиращите сестри работят точно в тези лечебни заведения. И въпреки тази методика да е в действие от 1 януари, експертите по здравни грижи не имат вяра и на нея. Защото след година неистини и мотаене страната още веднъж се пробва да направи още от същото - да накара

търговски сдружения, на които не е притежател, да разпределят приходите си

по избран от нея критерий. Това няма по какъв начин да стане освен тъй като е в спор с конституцията, само че и тъй като частните лечебни заведения просто ще откажат да го вършат и ще намерят малка врата, както и в този момент някои го вършат с заплащането на изключителни часове, нощни смени и прослужено време. Затова и сестрите желаят смяна на философията - лечебните заведения да не са търговски сдружения, защото в сходна система просто няма място за тях.

За опцията сходна смяна да се случи даже и не ги лъжат. За разлика от останалите претенции (след цяла година митинги даже в някои от държавните лечебни заведения още не е реализирано обещанието, обещано предходната пролет - за осъществяване на груповия трудов контракт и 950 лева съществена заплата, не е увеличено заплащането на нощния труд, нищо в системата не се е трансформирало и медицинските сестри са с една година по-близо от изгубването на специалността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР