Яник Синер е новият шампион от Откритото първенство на София

...
Яник Синер е новият шампион от Откритото първенство на София
Коментари Харесай

Тийнейджър от Италия извоюва първата си АТР титла в София

Яник Синер е новият първенец от Откритото състезание на София по тенис. Във финала на петото издание на шампионата от категория " АТР 250 " в зала " Арена Армеец " 19-годишният италианец надви над канадския деец Вашек Поспишил (30 г.) с 6:4, 3:6, 7:6 (3) и заслужи първата си купа в професионалната верига.

Двубоят се игра пред към 1500 фенове, разпръснати из цялото 12-хилядно оборудване в столицата поради противоепидемичните ограничения, и предложи първокачествен тенис като отговарящ свършек на сезона. Тийнейджърът от Северна Италия се радваше на по-голяма поддръжка от трибуните, като възгласите варираха от " Форца, Яник " до " Къмон, Синер ". Чуваха се и спорадични крясъци в поддръжка на канадеца с чешки корени, в това число " Хайде, Васек ". Най-изненадващото възклицание пристигна в решаващия тайбрек, когато залата беше огласена от мощно " Мачкай, Гришо ".

Триумфът на Синер го трансформира в най-младия първенец в тура на АТР от повече от 12 години. Последният младеж с купа при експертите беше Кей Нишикори (Яп) като 18-годишен младеж в Делрей Бийч (САЩ) през 2008 година

" Винаги е особено, когато печелиш шампионати. Чувствах се добре тази седмица. Щастлив съм от метода, по който изиграх днешния мач. Като цяло седмицата беше специфична за мен. Беше ужасно да играя тук и да печеля първата си АТР купа. Публиката беше страхотна. Благодаря на всички ", показа Яник след церемонията по награждаване.

На нея участваха турнирният шеф Горан Джокович, президентът на българската федерация по тенис (БФТ) Стефан Цветков и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Последният беше освиркан от част от феновете при представянето му от водещия Ники Кънчев.

Яник Синер стана шестият друг тенисист, който през 2020 година печели дебютна купа в тура, след Юго Умбер (Фр) в Оуклънд (НЗел), Каспер Рууд (Нор) в Буенос Айрес (Арж), Тиаго Сейбот Вилд (Браз) в Сантяго (Чили), Миомир Кецманович (Сър) в Кицбюел (Ав) и Джон Милман в Нурсултан (Каз). Вашек Поспишил пък остава без трофей във визитката и след третия край в кариерата си.

" Поздравявам Яник за достижението - разяснява 30-годишният канадец. - За мен беше наслаждение да играя в София през тази седмица. Надявам се следващата година да се забележим отново. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР