Ямбол. Ямбол почете 6 май - Ден на храбростта и

...
Ямбол. Ямбол почете 6 май - Ден на храбростта и
Коментари Харесай

Ямбол почете 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

Ямбол. Ямбол уважи 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската войска. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

Тържественото честване стартира в 8:00 часа със Света литургия в храм „ Свети Георги Победоносец " в квартал " Каргон ". На храмовия празник църквата беше отворена за богомолците, само че с въведени условия за разстояние сред миряните и нужната стерилизация.

В 10:30 часа от храма потегли литийно шествие, предвождано от Духовия оркестър при Народно читалище „ Съгласие-1862 “ с диригент маестро Васил Шейтанов и военнослужещи от Ямболския гарнизон с иконата на Свети Георги, в която е вградена парченце от мощите на светеца. В шествието участваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заместник-кметовете на община Ямбол,областният шеф на област Ямбол, общински съветници и жители.

Тържественият обред за издигане на националното знаме стартира в 11:00 часа пред постройката на Община Ямбол. Подполковник Стоил Христов, шеф щаб на авиобаза Безмер, поздрави военнослужещите и жителите с празника. След това кметът Валентин Ревански произнесе празнично слово: „ Честит Ден на храбростта и на Българската войска! Честит Гергьовден! За мен е чест да поздравя всички военнослужещи, ветерани от войните и поданици на община Ямбол! Днешният ден е мотив да почетем паметта на тези българи, дали живота си в името на България и още веднъж да си спомним за храбростта, героизма и патриотизма на българските офицери, сержанти и бойци. Нашата войска е посочила на света своята смелост, а българският боец е бил постоянно образец за подвиг, мъжество, жертвоготовност и обич към Отечеството. Повече от 140 години на Гергьовден честваме триумфите на нашата войска и нейните герои с боен церемониал, само че повече от хилядолетна е почитта към Свети Георги Победоносец. Още по време на славното ръководство на Симеон Велики българите са молели светеца за победа в борбите с враговете на България. С благословията на Българската православна черква и през днешния ден се обръщаме към покровителя с молитва за мир, само че в случай че границите на Родината ни бъдат застрашени, да вдъхне храброст на българските воини, с цел да бъдат непобедими в багра. Уважаеми военнослужещи, следвайте образеца на нашите предшественици. Продължавайте все по този начин да съхранявате достойнството и традициите на Българската войска. Пожелавам Ви здраве, с горделивост и достолепието да носите военната работа. Никога не забравяйте, че това е заветен дълг към Майка България. Вечна популярност на Българската войска! “
Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна епархия, отслужи церемониален водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Ямбол.

След привършване на тържествения обред литийното шествие с иконата на великомъченика се върна по същия маршрут до църквата „ Свети Георги “ в кв. „ Каргон “, откъдето и потегли.

По случай празника в небето над Ямбол прелетяха и четири самолета Су-25 от Авиобаза „ Безмер “, които участваха в празничния церемониал в София.
Празничният ден беше по традиция и Ден на отворени порти в Музея на бойната популярност в Ямбол, посетен от доста поданици и посетители на града, които разгледаха неповторимите експозиции на униформи, оръжие и военна техника.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР