Ямбол въвежда нови правила за движението на велосипеди и електрически

...
Ямбол въвежда нови правила за движението на велосипеди и електрически
Коментари Харесай

Забраняват силната музика в кварталите на Ямбол

Ямбол вкарва нови правила за придвижването на колела и електрически тротинетки и възбрана за мощна музика в жилищните региони.

Велосипедистите би трябвало да се движат единствено по пътното платно, най-близо до дясната му граница. Придвижването с велосипед в пешеходни зони и по тротоари е разрешено единствено в случай че има построена велосипедна инфраструктура, или в случай че жителят се придвижва като пешеходец, бутайки велосипеда си.

Посочва се, че през последните четири години общината е вложила в построяването на нови комбинирани велосипедни алеи в централна градска част, к-с " Златен рог " и квартал " Аврена ". Изградени са и комбинирани велосипедни и пешеходни алеи от кръстовището до Регионална здравна ревизия до комплекс " Доктор Дончев " и от учебно заведение " Христо Смирненски " до кръстовището до РЗИ. Разширяването на велосипедната инфраструктура в града ще продължи.

В паркове, градини, на площади, детски площадки и пешеходни зони към този момент е въведена възбрана за ръководството на тротинетки и други самостоятелни електрически транспортни средства, като се изключи колички за лица с увреждания. Ако се наложи прекосяване през такива зони, водачите би трябвало да слязат от транспортното средство и да го бутат като пешеходци.

Влиза в действие и възбрана за паркиране в паркове, градини, площади, детски и спортни площадки, пешеходни пространства и зелени площи , спирки на публичния превоз, пътеки за прекосяване, както и пред рампи за хора с увреждания. Изключение ще бъдат места, избрани от общината, в границите на паркове, градини и пешеходни пространства.

Глоби ще бъдат налагани и на водачи на такива транспортни средства, които в останалите зони на града развиват скорост, по-висока от 25 км/час.

За всяко нарушаване на възбраната виновниците ще бъдат глобени с 50 лв..

300 лева пък е имуществената глоба за компаниите, които дават чартърен самостоятелни електрически транспортни средства и не отстранят позволено нарушаване.

Въвеждат се и нови ограничения против провеждането на мероприятия навън и мощна музика когато и да е на денонощието сходни нарушавания на публичния ред.

Предвижда се санкция от 50 до 1000 лева и в наредбата за физически лица, които нарушат възбраните за мощна музика и звук. За юридически лица глобата е от 100 до 2000 лева при първо нарушаване. Ще бъдат изземвани и арестувани озвучителните уреди, апарати, тонколони и други на отговорно бранене, до момента в който притежателите им не заплатят глобата.

В жилищни зони се не разрешава през цялото денонощие потреблението на музикални принадлежности и озвучителни системи, с които се нарушава спокойствието на жителите и публичния ред. Забраната обаче не важи за публични прояви, за които общината е известена авансово и е издадено позволение от кмета по надлежния ред.

Пълна възбрана е въведена и за провеждането на сватбени, фамилни и други частни събирания на тротоари, площади, улици, пространства сред жилищни здания, градини, паркове и други общински територии, както и в частни парцели, когато се нарушава публичният ред и спокойствието на жителите.

В жилищните кооперации се не разрешават всевъзможни действия, които провокират звук, в следобедните часове от 14:00 ч. до 16:00 ч., както и през нощта от 22:00 ч. до 08:00 ч. в работни дни и от 23:00 ч. до 10:00 ч. в почивни дни.

Забранени в следобедните часове от 14:00 ч. до 16:00 ч., както и през нощта от 23:00 ч. до 08:00 ч. са и ремонтни и други действия от битов и икономически темперамент в жилищни зони, които провокират звук, трептения, обособяване на прахуляк, пушек и други замърсявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР