Ямбол. Уникална изложба, посветена на историята на железницата Ямбол –

...
Ямбол. Уникална изложба, посветена на историята на железницата Ямбол –
Коментари Харесай

Ямбол: Уникална изложба, посветена на историята на железницата „Ямбол – Елхово“, ще бъде открита на 20 февруари. 16 февруари 2018 г.

Ямбол. Уникална галерия, отдадена на историята на железницата „ Ямбол – Елхово “, ще бъде открита на 20 февруари, вторник, в ямболския Безистен. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Експозицията включва макет на самата железопътна линия със съответните гари и здания към тях, както и употребяваните през годините разнообразни видове вагони и локомотиви. Автор на плана е инж. Георги Петков. Разказът за другите стадии, през които минава действието на железницата, е пресъздаден и посредством фото-документална галерия на Държавен списък – Ямбол, озаглавена „ Железницата Ямбол-Елхово - 101 години история “.
Сред завладяващите експонати е макет на конския трамвай, който е свързвал двата града в интервала 1912 - 1929г. Ямбол основателно се гордее с него, тъй като по това време подобен трамвай на Балканския полуостров има единствено в Цариград. Линията е била открита, с цел да се транспортират боеприпаси и храни за фронта по време на Балканската война. Деколвилната железница с конска двигателна сила, известна като конския трамвай, е издигната единствено в границите на 30 дни, като в начинанието са били ангажирани 145 бойци.
След 1917 година активността на линията се свърза с превозването на зърнени храни, артикули и пасажери от Ямболската гара до гр. Елхово и назад. Пътуването от началната до последна спирка е продължавало 4 часа и половина. Последният курс на конския трамвай е в края на юли 1929 година, а две години по-късно, на 24 април 1931 година е пусната в деяние новопостроената ж.п. линия Ямбол – Елхово.
Изложбата ще бъде открита на 20 февруари в 17.30 часа. Всички гости на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “ ще имат опцията да прегледат експозицията, която ще остане в Културно-информационен център Безистен до 20 март. След това изложбата на железницата ще остане за непрекъснато в Етнографско-археологическия музей в гр. Елхово.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР