Ямбол. Подготвя се издаването на първи албум със записи на

...
Ямбол. Подготвя се издаването на първи албум със записи на
Коментари Харесай

Ямбол: Камерният оркестър „Дианополис“ подготвя първия си албум

Ямбол. Подготвя се издаването на първи албум със записи на Камерен оркестър „ Дианополис “ – Ямбол. Под заглавието „ Реминисценции “, той включва осъществявания на четири емблематични и в това време разнородни по жанр творби. Началото е с „ Адажио “ на Томасо Албинони, като на орган тук ще чуем диригента и основен живописен началник на „ Дианополис “ Константин Илиевски. Това оповестиха от Община Ямбол . Второто произведение в специфичната селекция е българският шедьовър „ Севдана “ на Георги Златев – Черкин, показано със соло на цигулка от концертмайстора на оркестъра Красимира Султанова. Специфичен привкус на албума придава осъществяването на „ Фантазия за един аристократ “ от испанския композитор Хоакин Родриго. В него изпъква невероятното соло на китара на харизматичния Цветан Недялков – дълготраен другар и сътрудник на ямболския КО „ Дианополис “. За край на албума е определено едно от ранните творби на италиански композитор Оторино Респиги – Антични арии и танци, сюита ІІІ.
Издаването на албума е разумно продължение на работата по разпространение на оркестъра и отразява професионализма на музикантите от „ Дианополис “, както и признанието, с което се употребяват в музикалните среди. Записът бе изработен в залата на емблематичния ямболски „ Безистен “, фамозен с впечатляващата си звучност и трансформирал се в най-предпочитаното място за концертни осъществявания в града. Албумът ще бъде показан публично през есента при откриването на новия, към този момент 52-и подред креативен сезон на камерния оркестър. Към диска с музиката ще бъде популяризирано и приложение с историята на оркестъра и любопитни обстоятелства за Ямбол като завладяваща дестинация за културен туризъм.
Три от творбите, включени в албума, бяха в репертоара на „ Дианополис “ при концерта им в София преди броени дни. В залата на Сити Марк Арт Център ямболският оркестър показа ослепителен концерт, озаглавен „ Темперамент и жанр “, в който особено присъединяване имаха виртуозните китаристи Цветан Недялков и Петър Койчев. Сред ВИП-гостите на събитието бе и кметът на Ямбол Георги Славов, който изрече пред аудиторията откровената си признателност към музикантите от „ Дианополис “ за престижа, който носят на града и приноса им за обогатяване на културния живот, в това число като уредници на Музикалните празници „ Златната Диана “.
„ Имаме претенцията да свирим на равнището, което, най-малко за страната ни, е най-хубавото! ", разгласи в особено изявление за Радио „ Класик ФМ “ преди концерта в столицата диригентът маестро Константин Илиевски. Той акцентира, че с цел да може оркестърът да се похвали с „ цялостен и доста ослепителен “ креативен сезон, това се дължи на изключителната поддръжка на община Ямбол. „ Държа да го кажа, само че не като реклама. По-скоро бих желал да подскажа и на други градове, че тези, които желаят да вършат качествено изкуство, просто би трябвало в действителност да създадат едно влагане в него, освен финансово и материално, само че да дадат доверието на хора, които имат някаква идея за нещата и взор в бъдещето ", добавя още ръководителят на КО „ Дианополис “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР