Ямбол. Изправената на крака ямболска публика извика три пъти на

...
Ямбол. Изправената на крака ямболска публика извика три пъти на
Коментари Харесай

Ямбол: Цигуларят Светлин Русев изнесе впечатляващ концерт при откриването на Музикални празници „Златната Диана“

Ямбол. Изправената на крайници ямболска аудитория извика три пъти на бис виртуозния цигулар Светлин Русев по време на концерта му през вчерашния ден в Ямбол. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Участието на международния топ-музикант бе в границите на откриването на Музикални празници „ Златната Диана “ – 2018 година Емоционалният концерт беше дружно с домакините от Камерен оркестър „ Дианополис “, който в последните години се утвърждават като един от най-хубавите камерни ансамбли в страната.
В петвековния ямболски Безистен прозвучаха Адажио за струнен оркестър от Красимир Кюркчийски, Песен от Панчо Владигеров, Севдана от Георги Черкин, „ Кармен фикция ” от Пабло де Сарасате и Симпъл Симфони от Бенджамин Бритън. Невероятните тълкования, показани от Светлин Русев и синхронът с локалния камерен оркестър изправи неведнъж публиката на крайници, дарила изпълнителите с нестихващи овации. Признанието бе и за диригента и началник на „ Дианополис “ Константин Илиевски, както и за концертмайстора Красимира Султанова.
Музикалните празници „ Златната Диана “ - Ямбол 2018 бяха публично открити от Георги Славов – кмет на община Ямбол, която е главен уредник на събитието. „ В последните години Музикалните празници непрестанно се развиват, посрещайки на ямболска сцена музиканти от европейска и международна големина. Те дават изява и на млади инструменталисти, в допълнение – дават опция на публиката да чуе най-новите творби на модерни български композитори. Всичко това потвърждава, че качествените, значимите музикални събития не са привилегия единствено на огромните градове, а още по-ценното е, че посредством тях възпитаваме усет и нюх за същинското изкуство измежду все по-широка публика “, посочи при откриването кметът на Ямбол. Новината, обявена от него бе, че във връзка 50-ия юбилеен сезон на Камерния оркестър „ Дианополис “, групировката ще бъде препоръчана за най-високото отличие на общината – Наградата на Ямбол, която се връчва за забележителен принос в развиването на града.
Програмата на четиридневните музикални празници продължава през днешния ден с концерт на дуото Боян Иванов – кларинет и Лизиен Чен – пиано. И двамата млади инструменталисти градят кариерите си в Лондон, като имат към този момент зад тила си голям брой награди и участия в влиятелни концертни зали.
Във вторник на ямболска сцена гостува Държавна опера Пловдив с „ Травиата “ на Джузепе Верди.
Заключителната вечер е на 18 април с церемония концерт на Фестивалния симфоничен оркестър. Гост-звездата този път е Теодосий Спасов, който при второто си следващо присъединяване в ямболските музикални празници ще показа новия си авторски концерт за дудук и кларинет. Програмата включва още увертюрата „ Български реминисценции " на маестро Константин Илиевски и Симфония № 5 на Лудвиг ван Бетовен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР