Ялов, заради познатите ултимативни български искания нарече процеса на преговори

...
Ялов, заради познатите ултимативни български искания нарече процеса на преговори
Коментари Харесай

Пендаровски: България говори за македонски българи и иска да бъдат включени и в нормативната част на конституцията

" Ялов, поради познатите ултимативни български претенции " назова процеса на договаряния с България в последните месеци президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за ТВ 24. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 497
Той уточни, че част от страните членки имат забележки във връзка с вмъкването на двустранен спор в преговорната рамка, само че оцени предлагането на френското председателство като добра основа за компромис, който да разреши на Република Северна Македония да влезе в преговорния развой с Европейски Съюз. 

По думите на Пендаровски изискванията на Република Северна Македония са били да няма никакви разяснения или " звездички ", свързани с езика, а историята да не бъде изискване за прогрес в договарянията. " Поставихме изискване да няма никаква проверка на историята. Историческа комисия ще има, само че напредъкът в нейната работа по никакъв метод да не бъде причина за прогрес в договарянията за участие в Европейски Съюз ", разясни неколкократно той.

Условие от българска страна е било българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония преди отварянето на главите за договарянията и България не е била съгласна това да стане с отварянето на конституцията преди участието. По думите му България изисква освен българите да бъдат включени в преамбюла на конституцията, само че и в " нейната нормативна част ". " Това не е допустимо, в нормативната част и албанците ги няма ", сподели Пендаровски и добави, че настояването от София е в конституцията да бъдат вписани не просто българи, а македонски българи. " Такава категория у нас няма, в конституцията ние споделяме " македонски народ и част от народите на... ". Това искане е отпратка към остарялата, срамна теза за обезбългаряване на Македония след 1945 година "., добави Пендаровски.

" Най малко 10 страни от Европейски Съюз също не желаят двустранни разногласия да влизат в преговорната рамка, само че в случай че това е компромисът, ние бихме го приели, стои обаче въпросът: Кои тъкмо двустранни въпроси? ", сподели той и добави, че на срещата на външните министри на Европейски Съюз България е подала пет нови претенции за промени във френското предложение, в това число едно, което да отстрани думата " автоматизирано " за начало на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз след измененията в конституцията на страната. " Заради това посъветвах премиера Димитър Ковачевски да не върви на оповестената среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани в Брюксел, само че не ми харесва, че сходно решение се взема на равнище " Отворени Балкани " - самодейност, която би трябвало да бъде чисто икономическа и да няма политически темперамент ", разясни той. (Ковачевски, дружно със сръбския президент Александър Вучич и албанския министър председател Еди Рама, оповестиха, че обмислят дали да участват на срещата на върха в Брюксел.)

Според Пендаровски " не е неприятно ", в случай че в разногласието сред двете страни има и трета страна. " Още преди година, като ходихме във Ватикана, споделих на Радев да вкараме трета страна в договарянията, той сподели, че не ни е нужно и че ние най-добре си ги заем нашите проблеми и не ни би трябвало трети. Когато става въпрос за дребни страни като нашите, третият, изключително в случай че е от ранга на Матю Нимиц, би могъл да понижи асиметрията сред нас. Не тъй като имат повече причини, а тъй като те са вътре (в ЕС), а ние – извън. Като споделя " не заслужавате ", какво да направиш? ", съобщи той.  

По думите му мненията, че с такава преговорна рамка Северна Македония ще " замръзне " в договарянията, поради непрекъснати " блокади " от страна на България не са напълно верни. " Новата методология на Макрон споделя, че на всяка глава ще питат страните членки дали са съгласни. Не единствено България, цяла Европа ще ни гледа ", сподели той. 

На въпрос дали измененията в конституцията на страната биха били гласувани, при твърдата позиция на ВМРО-ДПМНЕ, изразена от ръководителя й Християн Мицкоски, Пендаровски сподели, че е разговарял с Мицкоски и счита, че когато страната е в обстановка, която изисква смяна в конституцията, " е добре и опозицията да каже какво мисли и да влезе в процеса ". 

На въпрос по какъв начин ще се мери речта на омразата, прекъсването на която е част от българските претенции, Пендаровски отговори, че би могъл да се употребява френският опит да бъде глобена речта на омразата, в случай че употребяващите я работят в бюджетна институция, само че това " ще обезкуражава и употребяващите речта на омразата в частните диалози ", само че по думите му " да кажеш, че българите са били окупатори през Втората международна война, е исторически факт, а не тирада на омразата ", добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР